Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Zonder beveiliging sluit HaCarmel

De eigenaar van Joods restaurant HaCarmel in Zuid overweegt zijn zaak te sluiten als permanente veiligheidsmaatregelen uitblijven.

Eigenaar Sami Bar-On zei gisteren in een verklaring dat het niet verantwoord is op deze manier door te gaan. Dit naar aanleiding van eerdere berichtgeving dat de gemeente al wist van het radicaliseren van de man die in december het restaurant aanviel.

Gisteren werd bekend dat de gemeente enkele weken voordat de 29-jarige Syrisch-Palestijnse Saleh A. de ruiten met een knuppel insloeg, al was gewaarschuwd dat de man radicaliseerde en naliet de man op te nemen in haar aanpak voor geradicaliseerde moslims. In plaats daarvan werd hij doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg.

In maart werd het restaurant aan de Amstelveenseweg voor de derde keer in korte tijd belaagd, reden voor de burgemeester om over te gaan tot tijdelijke extra bescherming, zoals cameratoezicht.

Als het aan de restauranteigenaar had gelegen was dit echter al veel eerder gebeurd. Daarom is dit nieuws voor hem moeilijk te verteren. “De maat is vol,” zegt Bar-On in de verklaring. Via zijn advocaat Herman Loonstein zal hij de burgemeester nog eenmaal vragen om een gesprek over het treffen van vaste maatregelen, ‘om mijn restaurant en gasten permanent te beschermen.’ Komt die bescherming er niet, dan overweegt hij over te gaan tot sluiting.

Loonstein noemt het stuitend zoals de zaak vanaf het begin is aangepakt. “Een gesprek met de burgemeester werd geweigerd, er blijkt informatie achtergehouden te zijn. Deze bagatelliserende houding is gevaarlijk en moet nu echt onmiddelijk stoppen.”

Er is wel degelijk aangeboden door de gemeente om in gesprek te gaan over veiligheidsmaatregelen, zegt een woordvoerder van de burgemeester. Maar de restauranteigenaar zou volgens hem deze verzoeken hebben afgewezen, omdat de (waarnemend) burgemeester hierbij niet zelf aanwezig zou zijn. Het is gebruikelijk dat dit soort gesprekken gevoerd worden met specialisten.

Bovendien komt het besluit, als gemeente en ondernemer tot maatregelen zijn gekomen die werken voor de ondernemer, volgens de woordvoerder uiteindelijk alsnog terecht bij de (waarnemend) burgemeester op het bureau. Wat er gaat gebeuren na de laatste verklaring van Bar-On kan hij niet zeggen, die communicatie gaat via de advocaat. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X