Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Doe mee met enquête over nieuw JCC

De Joodse Gemeente Amsterdam heeft plannen voor de bouw van een nieuw Joods Cultureel Centrum (JCC) in Amsterdam. Op dezelfde plek in de Amsterdamse wijk Buitenveldert moet de nieuwbouw binnen een aantal jaar vorm krijgen. Dit zodat de Joodse Gemeente en gemeenschap hier weer jaren vooruit kan op religieus, organisatorisch en cultureel gebied. Het bestuur van de Joodse Gemeente wil van haar leden, en van niet-leden, weten hoe ze over een nieuw pand denken. Wat zijn hun wensen en waarmee kan het bestuur rekening houden? Deelnemers kunnen een waardebon van Bol.com winnen.

‘Wij zijn benieuwd naar de mening van zowel leden als niet-leden en daarom hebben we onafhankelijk marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel gevraagd hier onderzoek naar te doen’, schrijft het bestuur in een bericht. ‘Bovendien kunt u hierin aangeven wat u van de Joodse Gemeente Amsterdam in het algemeen vindt’, aldus de bestuurders. Iedereen mag aan het onderzoek meedoen. Via deze link kunt u de vragenlijst invullen. Bij elkaar duurt het ongeveer negen minuten om dit te doen. Deelnemen aan het onderzoek is anoniem. Antwoorden worden niet gekoppeld aan persoonsgegevens van deelnemers. Wie meedoet, maakt kans op één van vijf Bol.com-bonnen ter waarde van twintig euro.

Het huidige JCC werd begin jaren zestig gebouwd. In eerste instantie was het gedoeld voor de christelijke Vrije Gemeente, die voor 1968 huisde in het pand waar thans poptempel Paradiso huist. Na twee jaar van het huidige JCC gebruikt te hebben gemaakt, verkocht de Vrije Gemeente het pand aan de Nederlands Israëlietische Hoofdsynagoge (NIHS, later Joodse Gemeente Amsterdam), die het inrichtte als Joods Cultureel Centrum. Tot op de dag van vandaag worden hier religieuze, culturele en bestuurlijke Joodse activiteiten gehouden. Niet alleen de NIHS, maar ook het Nederlands Israëlietisch Kerkgenootschap (NIK) en Centraal Joods Overleg (CJO) hebben er activiteiten. Onder meer het Joods Akkoord werd in het JCC getekend.

Het huidige gebouw is geschetst door architect Gerrit Rietveld, maar uiteindelijk ontworpen door zijn leerling en collega Van Tricht; met wie Rietveld een bedrijf opzette. Anno 2018 voldoet het JCC niet meer aan de moderne eisen qua gebruik en qua onderhoud. De financiering van het nieuwe JCC moet komen uit woningen, die erboven zullen worden gerealiseerd. Voor de Joodse Gemeente is het plan is kostenneutraal. Ook moet het nieuwe JCC een veel opener karakter krijgen dan het nu heeft en moet het een centrale rol vervullen voor Joods Nederland. Zowel sportieve als culturele activiteiten zouden in het toekomstige JCC plaats kunnen vinden. Momenteel telt de Joodse Gemeente Amsterdam circa 2.300 leden. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X