Partijen tekenen Joods Akkoord Amsterdam

gemeenteraad amsterdam
gemeente Amsterdam

Vrijwel de meeste politieke partijen in Amsterdam tekenen dinsdagavond een zogenoemd ‘Joods Akkoord’, waarin ze zich uitspreken tegen antisemitisme in de hoofdstad. In de verklaring spreken de partijen uit dat ze zich zullen inzetten voor het harder optreden na aanvallen tegen de Joodse gemeenschap. Ook moet een halt worden toegeroepen aan de steeds verder groeiende Jodenhaat, zo melden de initiatiefnemers van het akkoord.

De VVD, SP, GroenLinks, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP, 50Plus, PvdD, Partij van de Ouderen en het CDA zullen de verklaring vanavond ondertekenen in het Joods Cultureel Centrum (JCC). Daarna volgt een verkiezingsdebat dat gaat over Joodse thema’s die in de gemeente Amsterdam spelen. Dit debat wordt georganiseerd door de NIHS en de LJG Amsterdam in het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. De enige partij die weigerde te tekenen is BIJ1 van Sylvana Simons. De politieke beweging DENK heeft niet gereageerd op het verzoek van de initiatiefnemers om mee te doen.

In de verklaring omarmen de Amsterdamse politieke partijen ook de antisemitisme-definitie die reeds door de Europese Unie is aangenomen. Onlangs werd er een petitie gehouden om de Tweede Kamer er ook toe te bewegen deze definitie aan te nemen. Tot teleurstelling van de organisatoren, die ruim 5.200 handtekeningen verzamelden, is de Kamer nog niet overstag gegaan. Wel is de petitie inmiddels aangeboden aan de Kamer. Mogelijk kan Amsterdam een goed voorbeeld geven voor de landelijke politiek, zo vinden de initiatiefnemers en ondertekenaars van het Joods Akkoord.

Het debat in het JCC begint op dinsdagavond om 19.30 uur en duurt tot maximaal 22.00 uur. Aanmelden kan via info@nihs.nl

Categorie:

Home » Nieuws » Partijen tekenen Joods Akkoord Amsterdam