LJG en NIHS organiseren samen verkiezingsdebat

gemeenteraad amsterdam
gemeente Amsterdam

De Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Amsterdam en de Nederlands-Israëlietische Hoofd Synagoge (NIHS) Amsterdam organiseren voor het eerst in de geschiedenis samen een verkiezingsdebat. Het evenement vindt aankomende dinsdag, 6 maart, plaats in het Joods Cultureel Centrum (JCC) in Buitenveldert. Tijdens het debat komen Joodse onderwerpen aan bod die in de Amsterdamse gemeenteraad spelen, zoals de veiligheid van de Joodse gemeenschap, het toenemende antisemitisme, de samenwerkingsverbanden met Tel Aviv en de Joodse voorzieningen in bepaalde delen van de stad. Vrijwel alle grote en bepalende partijen doen aan het debat mee.

Nog nooit organiseerden de LJG Amsterdam en de NIHS samen een verkiezingsdebat. Voor het eerst is voor deze opzet gekozen omdat beide kerkgenootschappen inzien dat ze gezamenlijke belangen hebben. Immers, thema’s zoals de veiligheid van Joodse Amsterdammers en het groeiende antisemitisme in de hoofdstad gaan alle leden van de Joodse gemeenschap aan. Door samen één verkiezingsdebat te houden, lukt het nu om de krachten te bundelen en voor een grotere opzet te kiezen. Zeker negen partijen zijn uitgenodigd en komen ook. Het gaat om de VVD, PvdA, SP, ChristenUnie, D66, GroenLinks het CDA en Forum voor Democratie (FvD). De avond, die in een Lagerhuisvorm wordt gehouden, staat onder leiding van schrijver Kemal Rijken, bekend van de biografie van wijlen burgemeester Van der Laan. Bekijk hier welke politici er precies meedoen.

Voorafgaand aan het debat vindt een speciaal moment plaats waarvan de inhoud nog geheim is. Beide organisaties hopen dat dit moment een positieve bijdrage kan leveren aan de toekomst van de Joodse gemeenschap in Amsterdam. De inloop in het JCC is om half acht en het debat begint stipt om acht uur ‘s avonds. Aanmelden is verplicht via: info@nihs.nl Gedurende de avond mag het publiek vragen stellen aan de politici. Dit zodat de mensen in de zaal hun mening kunnen vormen voordat ze op 21 maart naar de stembus gaan. In de aanloop naar het debat werd de organisatoren gevraagd waarom er niet over Amstelveen wordt gedebatteerd. Het gaat echter om een verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam en zodoende zal de focus op de hoofdstad liggen. Uiteraard zijn Joodse Amstelveners welkom om langs te komen, zo laat de organisatie weten.

Categorie:

Home » Nieuws » LJG en NIHS organiseren samen verkiezingsdebat