Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Kuzu valt Wilders aan om foto met vlag Israël

Leider Tunahan Kuzu van de politieke beweging DENK heeft kritiek geuit op PVV-leider Geert Wilders. Die ging in Urk met twee bewoners en een Israëlische vlag op de foto. De plaat zette Wilders op Twitter, die vervolgens werd gedeeld door zijn volgers en fans. De foto werd gemaakt in een Urker vissersbedrijf, waarvan de eigenaren pro-Israëlisch zijn en een Israëlische vlag in de zaak hebben hangen. Wilders twitterde: ‘Moskou was geweldig, maar Urk nog veel leuker’, doelend op zijn recente bezoek aan de Russische Doema waarover hij in Nederland werd overladen met kritiek. Volgens nabestaanden van de vliegramp met de MH17 had Wilders dit niet mogen doen.

Kuzu spreekt echter schande van de foto in Urk. Vervolgens liet hij een foto maken met een Nederlandse vlag en kaart van Nederland op de achtergrond. In precies dezelfde houding ging Kuzu op de foto met zijn fractiegenoten, Kamerleden Selcuk Öztürk en Farid Azarkan. De tekst die hij eronder zette, luidde als volgt: ‘New York was geweldig, maar Rotterdam nog veel leuker’. Net als Wilders maakte Kuzu onlangs een buitenlandse trip, maar dan naar Amerika. De foto is op het hoofdkantoor van DENK in Rotterdam genomen. Volgens de DENK-voorman hoort een Israëlische vlag niet in een Urker vissersbedrijf te hangen. Hij zegt te zweren bij de Nederlandse vlag, net als Wilders eerder deed.

Onlangs kreeg Kuzu veel kritiek omdat hij Turks-Nederlandse Tweede Kamerleden van andere politieke partijen naar voren bracht in de media. Deze Kamerleden hadden voor een erkenning van de Armeense genocide gestemd en dat kon volgens Kuzu niet door de beugel. Hij werd geïnterviewd door Turkse media en zei het bizar te vinden wat deze Turks-Nederlandse Kamerleden hadden gedaan. Vervolgens kreeg hij tegengas van de VVD, SP en GroenLinks – de partijen waartoe deze Kamerleden behoren – voor het aan de schandpaal nagelen van Nederlandse volksvertegenwoordigers. Hierna bleef het vrijwel stil aan de kant van DENK.

Eerder baarde Kuzu opzien door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geen hand te geven. Dit gebeurde toen de Israëlische regeringsleider een bezoek bracht aan Den Haag. DENK staat niet echt bekend om een pro-Israëlische houding. De partij heeft kritiek op Israël en bepaalde leden schuwen er niet voor om anti-Israëlische uitlatingen te doen. De PVV van Wilders heeft juist een uiterst pro-Israëlische houding. De twee partijen staan dan ook tegenover elkaar. Het lijkt erop dat, met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, de partijen in de aandacht willen komen door figuurlijk op elkaar te schieten. Volgens het CIDI wakkert DENK het antisemitisme aan. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X