Menora Joods monument Groningen gestolen

Joods monument Wagenborgen
bokkeblad

In het Groningse dorp Wagenborgen is bij het Joodse herdenkingsmonument iets vervelends gebeurd. Dieven hebben een menora, die onderdeel vormt van het gedenkteken, meegenomen. Dorpelingen en de Joodse gemeenschap van Groningen spreken schande van de diefstal. Het werd ontdekt door Eli de Leeuwe. Hij kwam afgelopen zaterdag naar het gedenkteken om de menora, die naast het monument staat, mee te nemen voor een schoonmaakbeurt. Helaas was iemand hem voor geweest.

“Respectloos. Een schande. Wie doet zoiets?” zegt De Leeuwe tegen het Dagblad van het Noorden. “Mensen begrijpen schijnbaar niet dat een dergelijk monument vanuit de Joodse traditie wordt gezien als een graf. En alles wat aan de voet van een dergelijk gedenkteken wordt neergelegd, daar heb je van af te blijven.” De in de Tweede Wereldoorlog vermoordde Joden hebben geen graf, stelt De Leeuwe. “Het monument in Wagenborgen is voor mijn vrouw en mij de plaats om omgekomen Joden, waaronder mijn eigen familie, te gedenken.”

Niet alleen hebben de dieven het kunstwerk nu aangetast, maar ook wordt het al langer vervuild. Hondenbaasjes laten hun dieren plassen tegen het monument, aldus de Commissie Herdenking Joods-monument Groot-Bronswijk, die het punt beheert. ‘Hondenbezitters zouden moeten beseffen dat hun viervoeters een begraafplaats vervuilen’, zo laat de commissie weten. De commissieleden zijn geschokt door het verdwijnen van de menora en leven mee met De Leeuwe. De Leeuwe hoopt op ‘een wonder’ dat de menora terugkeert naar waar hij hoort.

Categorie:

Home » Nieuws » Menora Joods monument Groningen gestolen