Bijzondere klant bestelt 360.000 soefganiot voor Chanoeka

Soefganiot
Flickr

In Israël heeft een speciale klant maar liefst 360.000 soefganiot besteld. Het gaat om het Israëlische leger (IDF) dat haar personeel met Chanoeka niet in de kou wil laten staan. Deze Joodse Berliner bollen worden gegeten tijdens het lichtjesfeest, zo ook door de troepen van het IDF. Onlangs is er een tender aan verschillende bakkerijen gegund die de soefganiot moeten leveren. Iedere bol weegt tussen de vijftig en 55 gram. Samen wegen de gevulde bollen zeker twintigduizend kilo. Voor ieder is er wat wils, zo meldt de Jerusalem Post.

Soldaten en officieren bij de landmacht, luchtmacht en marine krijgen de soefganiot toegestuurd. Wie veganistisch is, mag dat opgeven en komt in aanmerking voor een of meer van de tienduizend veganistische bolletjes. Iedere ontvanger mag sowieso kiezen tussen een soefganiot die gevuld is met jam of met chocolade. Niet alleen de lekkernij, maar ook andere benodigdheden zijn in grote getallen door het Israëlische ministerie van Defensie besteld. Het departement kocht 16.000 pakketten met Chanoeka-kaarsen, 30.700 tinnen chanoekias en tweehonderd grote menora’s voor het feest, dat begint op zondag 2 december en duurt tot maandag 10 december.

Tijdens Chanoeka herdenken de Joden de strijd met, en overwinning van de Makkabeeën, een familie van hogepriesters en hun aanhangers, op de Griekse Seleuciden-koning en vergriekste Joden, die in de aan God gewijde tempel in Jeruzalem een beeld van Zeus wilden plaatsen en er dus een Grieks heiligdom van wilden maken. Na de gewonnen strijd wilde men de Tempel herinwijden en de grote zevenarmige menora (kandelaar) aansteken. Er was nog slechts één kruikje gewijde olie te vinden, net genoeg voor één dag. Acht dagen, zo lang als nodig was om nieuwe gewijde olie te produceren, kwam er uit dat kruikje voldoende olie om de tempelmenora aan te steken. Men spreekt dan ook van ‘het wonder van Chanoeka’.

Lees hier meer over Chanoeka. In de video-rubriek ‘Kosjer Nasjen’ testte Jonet.nl een aantal soefganiot:

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Bijzondere klant bestelt 360.000 soefganiot voor Chanoeka