Joodse gevangene in Australië ontnomen van kosjer eten en religieuze attributen

courtesy The Age

In Australië is een rel ontstaan rond een Joodse gevangene die religieuze zaken waar hij recht op heeft zag verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het gaat om de voor ontucht veroordeelde David Cyprys. Vorige week werd hij een paar dagen na zijn vrijlating weer opgepakt. In de gevangenis van Sydney werden hem dit keer zijn religieuze vrijheden ontnomen, zoals het recht op kosjer eten en op het gebruik van Joodse attributen zoals een kippa. De gevangene heeft sinds vorige week niets meer gegeten, omdat hij alleen kosjer eten accepteert. Zijn echtgenote beklaagt zich over het gevangenisbeleid rond religieuze burgerrechten.

Ontucht en verkrachting
De 51-jarige Cyprys, een slotenmaker die het bedrijfje Shomer Security ronde, werd in september 2011 schuldig bevonden van ontucht tegen studenten van het Yeshivah College in Melbourne. Dit vond plaats tussen 1984 en 1991. Hij werd veroordeeld voor verkrachting van een jongen en misbruik van twee anderen. De rechter gaf hem acht jaar gevangenisstraf. Nadat hij vorige week in Melbourne vrij kwam, werd hij vrijwel meteen weer gearresteerd op verdenking van nieuwe misbruikzaken. Het gaat om vermeende seksuele mishandeling en ontucht in de jaren tachtig in Bondi, een voorstad van Sydney, aldus de Sydney Morning Herald.

Uitgehongerd
In een gevangenis in Sydney wordt de gevangene nu uitgehongerd, zegt zijn vrouw Miriam Cyprys. “Ik kan bevestigen dat hij sinds woensdag nog steeds geen kosjer voedsel heeft gekregen en daarom wordt uitgehongerd door Corrective Services New South Wales, ondanks hun wettelijke verplichting om mensen die in hechtenis zijn te voorzien van voedsel dat voldoet aan hun religieuze behoeften,” zegt ze tegen het Joodse medium J-Wire. “Het is onwaarschijnlijk dat hij voedsel ontvangt voor zijn borgtocht-aanvraag van donderdag 24 oktober, wat betekent dat hij dan meer dan een week zonder voedsel heeft geleefd. Een verpleegster bij CSNSW heeft hem elektrolyt-poeder gegeven om hem in leven te houden. Ik ben geschokt en vind het walgelijk dat dit soort inhumane behandeling het geval is in een moderne democratie als Australië.”

‘Ik kan alleen maar concluderen dat antisemitisme leeft en bloeit bij Corrective Services. Het is in tegenspraak met de wet.”Miriam Cyprys


Mensenrechten
Ook zijn keppel, tsitzit, siddoer en chumash zijn beslag genomen. Dit ondanks de Australische wetgeving, die deze religieuze attributen in de gevangenis toestaat. “Ik kan alleen maar concluderen dat antisemitisme leeft en bloeit bij Corrective Services. Het is in tegenspraak met de wet,” aldus echtgenote Miriam Cyprys. Wel stelt ze dat de gevangenis een regel heeft waarin staat dat familieleden of bekenden van gevangenen het kosjere eten moeten betalen. “Dit is een proces dat minimaal vier werkdagen duurt. Ik werd hier pas vrijdagmiddag van op de hoogte gebracht, na talloze oproepen aan CSNSW door gevangenisrabbijn Mendy Ulman.” De gevangenis is niet bereid om kosjer eten te bestellen voordat het geld is ontvangen. “Dus een absoluut minimum, elke Joodse gevangene zal minimaal vier dagen zonder eten zitten.” Momenteel wordt er door de gevangenisrabbijn naar een oplossing gezocht.

Lees ook:
‘Joden’ hard aangepakt in Schotse gevangenis
De voedselkosten van de Saughton gevangenis in Edinburgh zijn drastisch verlaagd na een harde aanpak van ‘Joodse’ gevangenen. Dit jaar heeft de gevangenisleiding strenge richtlijnen ingevoerd waardoor de aanvraag van een kosjer dieet zeer bureaucratisch is geworden
. Honderden gevangenen zijn uitgekomen zodat ze het lekkerdere kosjere eten kunnen eten.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse gevangene in Australië ontnomen van kosjer eten en religieuze attributen