Claudia Roden opent JHM-expositie ‘Lekker Joods’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De bekende kookboekenschrijfster zal de expo op 20 december openen. Het unieke aan deze tentoonstelling is het culinaire evenementenprogramma, met onderdelen zoals een wedstrijd kugels maken met Johannes van Dam. Ook kunnen bezoekers meedoen aan een kosjere wijnproeverij, zijn er kookcursussen en kunnen kinderen aan de slag in speciale kinderworkshops. 

De expositie zelf laat zien hoe divers de Joodse keuken is. Van kippensoep tot matzes, van kugel met peren tot gefilte fisj: Joodse gerechten worden in de hele wereld gegeten. De tentoonstelling is een ontdekkingstocht door de Joodse keuken. Vragen over de spijswetten en de diaspora worden beantwoord. Waarom gaan melk en vlees niet samen? Waarom mag er op zaterdag niet gekookt worden? Belangrijke gerechten en ingrediënten komen aan bod. Daarnaast neemt een mooie verzameling van honderden Joodse kookboeken uit de hele wereld een prominente plaats in. En er is keukengerei te zien, zoals een sjabbatoven en een sjaletpot. Door de wisselwerking met allerlei culturen is deze keuken heel divers. Wist je bijvoorbeeld dat kibbeling, Amsterdamse ui en Surinaamse pom ook verbonden zijn aan de geschiedenis van de joden in Nederland?

Ook geeft het JHM met De Kookboekhandel een boek uit over de Nederlands-Joodse keuken, met onder andere veertig recepten en een voorwoord van Claudia Roden.

Categorie:

Home » Cultuur » Claudia Roden opent JHM-expositie ‘Lekker Joods’