Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Jom Hashoa in Coevorden

In de voormalige synagoge van het Drentse Coevorden vindt op maandag 24 april de negende Jom Hasjoa-herdenking plaats. Dan worden 146 Joden uit Coevorden, Dalen en Sleen herdacht die op 2 oktober 1942 zijn gedeporteerd.

Jom Hasjoa betekent de “dag der vernietiging”. De herdenking vindt wereldwijd plaats en heeft in Coevorden jaarlijks een ander thema. Voor de negende editie is gekozen voor “Zorg voor..”, zo vertelt voorzitter Ernst Rosenbaum van de stichting Synagoge Coevorden die de herdenking op zich neemt. “We willen ervoor zorgen dat de namen van de weggevoerde Joodse inwoners van onze gemeente niet vergeten zullen worden”, zegt Rosenbaum tegen Coevorden Huis aan Huis. “We hopen dat hun nabestaanden door het herdenken troost en erkenning kunnen vinden. Maar we willen er ook zorg voor dragen dat het door de uitgemoorde Joodse gemeenschap nagelaten cultureel erfgoed respectvol bewaard blijft. We doen dat door het houden van deze jaarlijkse herdenking, maar ook door in de maand oktober ruim aandacht te geven aan de wegvoering van de Drentse Joden  die 75 jaar geleden plaatsvond. We zijn als stichting momenteel druk bezig met alle voorbereidingen.”

Tijdens de bijeenkomst in de sjoel van Coevorden worden de 146 namen van de weggevoerde Joden voorgelezen, onder andere door leerlingen van het lokale middelbaar onderwijs. De herdenking heeft een Joods karakter, met onder meer het uitspreken van de kinah, een klaagzang ter herinnering aan de meer dan zes miljoen Joodse slachtoffers en het kaddiesj, een gebed waarin mensen hun vertrouwen in God uitspreken. De herdenking in Coevorden wordt afgewisseld met muziek en gedichten. Tot slot klinkt het Hatikwa, het volkslied van de Staat Israël, gevolgd door het Wilhelmus. Aansluitend leggen aanwezigen buiten bij het monument tien rozen. Namens de gemeente is wethouder Joop Brink (PvdA) aanwezig en verlenen vertegenwoordigers van diverse kerken in Coevorden hun medewerking. De herdenking begint om 19.00 uur en is vrij toegankelijk.

Kijk voor meer informatie op synagoge-coevorden.nl 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X