Column Rosanne Hertzberger over Cheider levert Kamervragen op

Het Cheider in Amsterdam
wiki

Een column van Rosanne Hertzberger in NRC Handelsblad heeft schriftelijke Kamervragen opgeleverd van de Socialistische Partij (SP). De Kamerfractie wil van demissionair ministers Arie Slob (ChristenUnie) van Basisonderwijs en Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten wat er klopt van de misstanden op de Joodse basisschool het Cheider, die de columniste in haar artikel omschrijft. Het verhaal deed binnen en buiten Joods Nederland veel stof opwaaien.

In haar column somt Hertzberger eerdere problemen bij het Cheider op, zoals de misbruikzaak waarvoor de verdachte werd vrijgesproken, maar ook het verhaal dat leerlingen voor straf zeep moesten eten en het verhaal over een bedreiging met een mes. Ze schetst een beeld van een gesloten gemeenschap die misstanden onder het tapijt veegt. Verder stelt ze de rol van advocaat en bestuurder Herman Loonstein aan de kaak en heeft ze kritiek op de positie van opperrabbijn Binyomin Jacobs (IPOR). Hertzberger in NRC:

‘Wie durft te klagen over de school, komt uit bij de religieuze leider Jacobs en advocaat Herman Loonstein, die zichzelf op eigen houtje heeft uitgeroepen tot ‘Federatief Joods Nederland’ en tegen alles wat los en vast zit procedeert. Wie psychologische hulp zoekt komt weer Jacobs tegen bij het Sinai centrum, de Joodse ggz-instelling. Wie naar de Joodse rechtbank stapt, wil trouwen, scheiden, een besnijdenis of een begrafenis moet regelen, komt wederom uit bij het duo. En wie naar de Joodse krant [het NIW, red.] stapt treft daar een hoofdredactie met directe en innige banden met Jacobs’.

Binnen en buiten Joods Nederland kreeg de column van Hertzberger veel aandacht en was het the talk of the town. SP-Tweede Kamerleden Peter Kwint en Jasper van Dijk besloten op maandag schriftelijke vragen te stellen aan de eerder genoemde ministers. Ze willen weten wat hun oordeel is over de misstanden die in de column staan en of het waar is dat er op het Cheider kinderen mishandeld worden. Verder vragen ze zich af waarom de onderwijsinspectie nog niet heeft ingegrepen indien de punten uit de column waar zijn. ‘Op welke manier wilt u de wet aanscherpen zodat kinderen alsnog de bescherming krijgen die zij verdienen? Krijgt de inspectie meer handvaten om in te grijpen?’ vragen Kwint en Van Dijk aan de bewindspersonen.

Categorie:

Home » Nieuws » Column Rosanne Hertzberger over Cheider levert Kamervragen op