Bestuurders VBV onderscheiden met een Lintje – Lintjesregen 2021

E. Sijes

Drie bestuurders en een voormalig bestuurslid van het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) zijn onderscheiden met een lintje. Dat gebeurde op maandag in het stadhuis van Amstelveen. Het kwartet kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Tjapko Poppens (VVD) van Amstelveen. Jarenlang zetten ze zich bestuurlijk en vrijwillig in voor de belangen van Joodse, Indische en Sinti- en Roma-vervolgingsslachtoffers. Het gaat om bestuursleden Eddy Neter, Hans Vos, Wil Groen en ex-bestuurder Henry Neeter.

“Via de tandarts heb ik Eddy misleid naar Amstelveen. Normaliter wordt een lintje uitgereikt in de gemeente waar je woont, door je eigen burgemeester. Maar omdat het om vier mannen van het VBV ging, heeft ons bestuurslid Elly Sijes verzocht om alles in Amstelveen te organiseren,” zegt VBV-voorzitter Flory Neter, tevens de echtgenote van geluksvogel Eddy Neter, die zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen. De uitreiking was in Amstelveen omdat twee van de vier VBV’ers in die plaats wonen. “Het was dus hartstikke leuk dat deze vier heren tegelijkertijd en op dezelfde plek hun lintje kregen.”

Het viertal werd onderscheiden voor hun ‘enorme bijdrage aan het VBV’, maar ook voor hun geregel, online werk, foto’s en administratiewerk. “Alle vier doen en deden het belangeloos. Hans Vos was midden jaren tachtig een van de oprichters van het VBV, Wil Groen is nog bestuurslid en Henry Neeter is vorig jaar afgetreden. Hij heeft jarenlang het geprinte magazine van het VBV onderhouden.” Allen zijn nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Het idee om hen voor te dragen komt van Elly Sijes. Zij was ook de initiatiefneemster en wij zijn haar daarvoor zeer erkentelijk.”

De ultieme sportvraag: hoe voelt u zich? “Behoorlijk overrompeld, maar achteraf gezien ga ik wel behoorlijk door het lint,” grapt Eddy Neter, die ook oud-tandarts is. “Ik was toch al een beetje verbijsterd dat mijn oud-collega heeft meegewerkt aan het complot om mij in Amstelveen te krijgen, Mijn vrouw Flory heeft me ook zo gek gekregen om naar het gemeentehuis in Amstelveen te gaan. Ik begon al nattigheid te voelen toen ze me vroeg een jasje aan te trekken. De schellen vielen mij echt van de ogen op het moment dat ik daar mijn twee kleindochters, mijn zoon Mischa en zijn vrouw Angela zag. Meer nattigheid heb ik niet gevoeld, want ik hield het uiteindelijk wel droog.”

Het lintje is aardig als onderscheiding, maar de waardering die hij van het bestuur ontvang, is voor hem veel belangrijker, benadrukt Neter. Volgens zijn vrouw was hij altijd ‘vliegende keep’, want voor zijn bestuurslidmaatschap vervulde hij allerlei hand-en-spandiensten. Neter was chauffeur, voorbereider, souffleur, fotograaf, webmaster en manusje van alles. “Wil Groen is lange tijd ook voorzitter geweest van de cliëntenraad bij de Pensioen en Uitkeringsraad. Hij zat daar namens het VBV. Verder was Hans Vos’ dochter uit Israël overgekomen. Zij had het voorrecht om de onderscheiding bij hem op te spelden. Het was echt even een ontroerend moment.”

Amsterdam
In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, waren er dit jaar in Amsterdam geen lintjes voor hoofdstedelingen met een Joodse achtergrond. Dat heeft de gemeente aan de redactie van Jonet.nl laten weten. Woont u niet un Amsterdam of Amstelveen, maar kent u iemand van Joodse komaf die vandaag een koninklijke onderscheiding heeft ontvangen? Mail dan even naar de redactie info@jonet.nl, en dan zorgen wij ervoor dat deze persoon op deze plek ook in het zonnetje wordt gezet.

Lees ook:
Joodse lintjesregen in Amsterdam, Amstelveen en Mediene

In Amsterdam en Amstelveen, de twee gemeenten waar gemiddeld de meeste Joodse Nederlanders wonen, zijn in 2020 relatief veel koninklijke onderscheidingen uitgedeeld aan burgers van Joodse komaf. In Nijmegen kreeg Aliza Santcroos-Friedman een lintje en in Amersfoort werd Betty de Liever onderscheiden. 

Categorie:

Home » Nieuws » Bestuurders VBV onderscheiden met een Lintje – Lintjesregen 2021