Commotie in Edam over afdekken Stolpersteine

Groot-Waterland.nl

In Edam is commotie ontstaan over Stolpersteine die inwoners hadden afgedekt. De messing steentjes met daarop de namen van Joden die in de Sjoa zijn vermoord, liggen in de stoep voor hun voormalige woonhuizen. De huidige bewoners ervan zijn niet gediend van de kijkers die de stenen trekken. Sommige zouden zelfs op de ramen tikken. Nadat op sociale media bekend werd dat de bewoners de steentjes hadden afgedekt en er onrust over ontstond, zijn de struikelstenen weer te zien.

Het gaat om stenen in de Edamse Grote Kerkstraat. Bewoner Marco Hamstra legde aan de lokale site Groot-Waterland.nl uit dat het om een tijdelijke actie ging. Voor zijn woning liggen zeven steentjes als eerbetoon aan de familie Brandon (een jong gezin met vijf kinderen dat in 1943 is afgevoerd. Uiteindelijk is deze Joodse familie in Sobibor en Auschwitz vermoord. Verderop in het stadje liggen nog struikelstenen voor andere vermoorde Edamse Joden.

Volgens Hamstra heeft hij de stenen afgedekt vanwege de toeristische gidsen die het verhaal en de steentjes hebben ontdekt. “Dagelijks komen hier vele groepen, bestaande uit dertig tot veertig personen, voor onze deur staan,” zegt hij tegen de site. “En bijna iedereen kijkt vervolgens door ons raam naar binnen. Dat zijn we echt helemaal zat. Op het plankje heb ik een boodschap aan de gidsen geschreven. Want mondelinge verzoeken in die richting helpen helaas niet tot nu toe.”

Hamstra heeft al contact gezocht met de Stichting Joods Verleden Edam – zeg maar de lokale Stolpersteine-club – die zich over de steentjes ontfermt. “Die gaan contact leggen met de verschillende Touroperators. Want verplaatsen heeft geen zin. Dan verplaatsen wij het probleem naar de buren.” Op sociale media ontstond grote ophef over het afdekken van de steentjes, dat velen opvatten als een belediging van de slachtoffers en nabestaanden. Zodoende heeft Hamstra de afdekking weer weggenomen.

Lees ook:
Günter Demnig niet naar Nederland voor plaatsing Stolpersteine

Omdat in vrijwel heel Nederland code rood geldt voor Duitsers die het land willen bezoeken, zal Günter Demnig in november niet naar de polder afreizen voor het leggen van Stolpersteine. Het is voor de Duitse kunstenaar te gevaarlijk en twee weken in quarantaine na zijn bezoek aan Nederland zou zijn volle agenda niet toelaten. 

Categorie:

Home » Nieuws » Commotie in Edam over afdekken Stolpersteine