Concert Lenny Kuhr verstoord door pro-Palestijnse activisten

K. Rijken

Pro-Palestijnse actievoerders hebben zondag in Waalwijk een concert van zangeres Lenny Kuhr verstoord. Vier aanwezigen haalden een Palestijnse vlag tevoorschijn en schreeuwden leuzen. Politici zijn verontwaardigd over de actie. Joden die een pro-Israëlisch geluid hebben laten horen, worden nu gecancelled. Dat is antisemitisme.

Uitgescholden

Twee mannen en twee vrouwen sprongen plotseling op en schreeuwden: ’From the river to the sea, Palestine will be free’. Ze strooiden pamfletten de zaal in en een actievoerder klom op het podium. “Ik werd uitgescholden voor terrorist, ze riepen dat ik schuldig was aan genocide en ze noemden ook de namen van mijn kinderen in Israël en van mijn kleinkinderen, die dienstplichtig zijn. Het was een enorme explosie van agressie”, zegt de inmiddels 74-jarige Lenny Kuhr in een interview met De Telegraaf.

De demonstranten zijn door het personeel van theater De Leest in Waalwijk buiten de deur gezet. De vier zijn niet aangehouden. Ze waren verdwenen toen de politie arriveerde. De zangeres heeft wel aangifte gedaan. Lenny Kuhr beschouwt het protest als een persoonlijke aanval. “Dit gebeurde alleen omdat ik zelf Joods ben en kinderen in Israël heb wonen.”

Achter de oorlog

De zangeres heeft familie in Israël wonen. Haar kleinzoon, die in het Israëlische leger zit, raakte bij de aanslagen van 7 oktober gewond. In het zuiden van het land raakte zijn eenheid in een vuurgevecht met Hamas. Enkele soldaten kwamen daarbij om. De 19-jarige Ozz werd in zijn buik geschoten en herstelt na twee operaties van zijn verwondingen. Tegen het Nederlands Dagblad verklaarde Lenny Kuhr eerder achter de oorlog te staan. “Het gaat om het voortbestaan van de staat Israël dat altijd wordt bedreigd. Maar in mijn levensvisie moet geweld zo kort en minimaal mogelijk zijn.”

Ondanks de schrik en verbazing wil ze doorgaan met haar concertreeks. “Het kan niet zo zijn dat kunstenaars uit angst voor intimidatie hun mond gaan houden.” De zangeres tourt op dit moment langs Nederlandse theaters met een selectie uit haar omvangrijke oeuvre en materiaal van haar nieuwe cd ‘Lenny Kuhr’. Op dit album zingt ze eigen werk en nummers die anderen voor haar schreven, zoals Stef Bos en Spinvis.

Verontwaardiging

Politici – met name aan de rechterkant – hebben met verontwaardiging gereageerd op de verstoring van het concert. Onder andere PVV-voorman Geert Wilders en VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz spreken van antisemitisme. Antisemitisme-coördinator Eddo Verdoner sluit zich daarbij aan. Het kan niet zo zijn dat iemand die Joods is en in het verleden een pro-Israëlisch standpunt heeft verkondigt, daarom nu op een bijeenkomst die daar niets mee te maken heeft wordt gekielhaald, aldus Verdoner in Nieuwsuur.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Concert Lenny Kuhr verstoord door pro-Palestijnse activisten