Congresdirecteur biedt Joden excuses aan voor uitspraak
De evangelisch-christelijke Lausannebeweging heeft op een wereldcongres in Zuid-Korea excuses aangeboden aan Joden en aan christenen die betrokken zijn bij ‘bedieningen’ in Israël. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad in een bericht. Eerder was een uitspraak gedaan over ‘het lijden van het Palestijnse volk’ waarin de Joden niet werden genoemd. Daar kwam veel kritiek op. Met zijn spijtbetuiging heeft de voorman het rechtgezet.
In het Zuid-Koreaanse Incheon wordt momenteel het Wereld-evangelisatiecongres gehouden, een bijeenkomst waar evangelische christenen samenkomen. Maandag werd naar het lijden van het Palestijnse volk verwezen. ‘Maar men toonde geen vergelijkbare empathie voor het lijden van het Israëlische volk’, aldus congresdirecteur David Bennett woensdag. ‘De presentatie gaf ook onvoldoende uitdrukking aan de bezorgdheid voor vele andere volkeren en naties in de wereld die momenteel in een gewelddadig conflict verwikkeld zijn’.
Geweld en onrecht
Voor deze dwaling biedt Bennett zijn excuses aan. Hij verontschuldigde zich ook voor kritische uitspraken over de zogeheten ‘dispensationalistische eschatologie’. ‘Implicerend dat deze bijdraagt aan geweld en onrecht, en waarin niet werd opgemerkt dat veel theologieën verkeerd zijn gebruikt en toegepast als rechtvaardiging voor geweld’, aldus Bennett in zijn schrijven aan het congres. Het gaat over maandagavond, toen Latijns-Amerikakenner Ruth Padilla DeBorst sprak.
Onderscheid
In het dispensationalisme wordt ‘Gods plan met de wereld’ opgedeeld in verschillende bedelingen. Daarin wordt onder meer sterk onderscheid gemaakt tussen Israël en de Kerk, aldus het Reformatorisch Dagblad. Het regende klachten bij de organisatie van het zendingscongres in Zuid-Korea, waar deze week zo’n vijfduizend bezoekers op afkomen.
Door het stof
In zijn verklaring ging Bennett door het stof: ‘We zijn ons bewust geworden van de aanzienlijke pijn die tijdens dit congres werd ervaren door mensen in een dispensationalistische theologische context, door mensen die Joods zijn en door mensen die betrokken zijn bij bedieningen voor Joden en of in Israël. Ons team van “Lausanne”, onder wie ikzelf, heeft de formulering van de presentatie niet zorgvuldig genoeg van tevoren bekeken en heeft niet geanticipeerd op de pijn en de misverstanden die deze zou veroorzaken’.
Billy Graham
De Lausannebeweging is onderdeel van de evangelisch-christelijke wereld. De beweging is ontstaan tijdens het International Congress on World Evangelisation in 1974 op initiatief van wijlen Billy Graham. Tijdens deze conferentie met als titel ‘Let the earth hear His voice’ is het Lausanne covenant geschreven. De beweging mobiliseert christelijke leiders wereldwijd om samen te werken voor zoveel mogelijk evangelisatie. De visie van de beweging is om ‘het evangelie voor elke persoon, discipel-makende kerken voor elk volk en elke plaats , Christus-achtige leiders voor elke kerk en sector, en koninkrijksimpact in elke sfeer van de samenleving’ te krijgen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren