Overleden Billy Graham (99) had dubbele relatie met Joden

Graham
Flickr

De Amerikaanse voorganger en evangelistisch christen Billy Graham is op 99-jarige leeftijd overleden. De man die vanaf de jaren veertig het evangelisme in de Verenigde Staten en daarbuiten op eigen wijze groot maakte, had een gecompliceerde relatie met Joden en het Jodendom. Hij kwam op voor Israël in tijden van nood en wees zijn aanhangers de weg naar het Beloofde Land, en spoorde hen ook aan ook pro-Israëlisch te zijn. Later kwam uit dat Graham er binnenskamers anders over dacht, door in het Witte Huis antisemitische opmerkingen te maken. Graham was een machtig christen die verschillende Democratische en Republikeinse presidenten bijstond. Ook stond hij bekend om zijn optredens tijdens inauguraties van diverse Amerikaanse presidenten.

De evangelical werd bekend om zijn massabijeenkomsten in stadions en in de open lucht die op televisie werden uitgezonden. In de jaren zestig maakte hij een grote toer door Israël, waardoor zijn volgelingen – miljoenen gelovigen in Amerika en daarbuiten – zelf ook een pro-Israëlische koers gingen varen. Die pro-Israëlische houding is bij hen tot op de dag van vandaag zichtbaar. In 1967 maande Graham de Israëlische regering om zich diplomatiek gezien terughoudend op te stellen in het kader van de veiligheid van Israël. Toentertijd waren dit soort acties vrij ongewoon. Later aapten vooral rechtse Amerikaanse politici Graham na, door zich actief uit te spreken over, of te bemoeien met, de politiek van Israël.

Ook maakte Graham een film, ‘His Land’, over het Beloofde Land. Die film wordt tegenwoordig nog steeds door evangelische christenen bekeken. Hij voerde eveneens actie voor de komst van onderdrukte Sovjet-Joden naar Israël, een beweging die in de jaren zeventig en tachtig op zijn hoogtepunt was. Verder wilde Graham geen Joden werven voor het evangelisme en verkondigde hij openlijk dat missiedrang naar Joden toe niet goed was. Niettemin doen bepaalde evangelicals tot op de dag van vandaag moeite om Joden te werven voor bekering tot het christendom. Door zijn pro-Joodse en pro-Israëlische houding werd Graham gelauwerd door Joodse organisaties. Hij ontving awards en oorkondes, en was een veel geziene gast op Joodse bijeenkomsten.

Antisemitisch gedachtegoed
De grote ontmaskering kwam echter in 1994, toen bleek dat Graham binnenskamers antisemitische opmerkingen had gemaakt over Joden. Dit deed hij in 1972 tegenover de Amerikaanse president Richard Nixon, die later ook te boek zou komen te staan als een antisemiet. “Veel Joden zijn grote vrienden van mij,” zei Graham in het Witte Huis. “Ze zwermen om mij heen en zijn vriendelijk tegen me. Omdat ze weten dat ik vriendelijk ben tegen Israël, enzovoort. Maar ze weten niet wat ik echt voel over wat ze met dit land [Amerika, red.] aan het doen zijn, en ik heb niet de kracht of mogelijkheden om ze in toom te houden.” Ook zei Graham dat ‘de Joodse greep op de media gebroken moet worden’ omdat Amerika anders down the drain zou gaan.

Het was in 1994 Bob Haldeman, een belangrijke ex-medewerker van Nixon, die de uitspraken van Graham uit de doeken deed. De voorganger ontkende. Ook namen vooraanstaande Joodse leiders en organisaties afstand van Haldeman. Later, in 2002, kwam uit de toen verschenen Nixon-tapes naar voren dat Graham de uitlatingen wel degelijk had gedaan. Tevens bleek dat de president en de predikant zich in 1973 zorgen maakten over het antisemitisme dat juist veroorzaakt werd door Joodse tegenstand tegen de evangelicals. Immers, niet alle Joden zijn blij met de omarming van het Jodendom door evangelistische christenen. Een aantal Joden ziet er een gevaar in, onder meer vanwege de zending en bekeringsdrang van bepaalde evangelisten. Verder sprak de prediker bij Nixon over ‘de synagoge van Satan’.

Nadat in 2002 toch bekend was geworden dat Graham al deze uitspraken had gedaan, toonde de predikant publiekelijk zijn berouw. Hij bood zijn excuses aan en Joodse leiders accepteerden die. Ook vroeg Graham om vergeving en zei hij dat hij waarschijnlijk president Nixon naar de mond had willen praten. De Amerikaanse rabbijn James Rudin had in 2002 een een-op-eengesprek met de evangelistische voorganger over de kwestie. “Hij toonde diep persoonlijk berouw en vroeg me om zijn oprechte excuses aan de Joodse gemeenschap over te brengen,” vertelde Rudin aan JTA. Los daarvan kon Graham onder evangelistische en conservatieve Amerikanen niet stuk. Zij bleven hem zien als Amerika’s nationale voorganger. Die voorganger stierf woensdag op 99-jarige leeftijd.

Categorie: |

Home » Achtergrond » In memoriam » Overleden Billy Graham (99) had dubbele relatie met Joden