Coördinator antisemitisme blijft aparte functie, Verdoner kan doorgaan met karwei

CNIsrael

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, kortweg de antisemitisme-coördinator, blijft een aparte functie. Demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid is bereid om jaarlijks geld te blijven vrijmaken voor deze belangrijke post, zo heeft hij aan de Tweede Kamer laten weten. Door deze toezegging is er duidelijkheid over de positie en kan antisemitisme-coördinator Eddo Verdoner doorgaan met zijn karwei. Vanuit Joods Nederland zijn de reacties op de uitspraak van de minister positief.

Grapperhaus deed de toezegging op donderdagavond in een Kamerdebat. Dat gebeurde na vragen van de SGP, ChristenUnie en VVD over de status van de functie. Vorig jaar werd afgesproken dat de antisemitisme-coördinator er in eerste instantie voor een jaar zou zijn en dat er tegen het einde van dat jaar zou worden gekeken naar de voortgang. Daarover is nu een besluit gevallen, zo blijkt. De drie partijen vreesden dat het demissionaire kabinet de functie wilde samenvoegen met die van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Die vrees blijkt ongegrond.

De bewindsman benadrukte wel dat beide coördinatoren meer moeten gaan samenwerken. Plannen om de twee instanties in samen te voegen, zijn pas aan de orde als bijvoorbeeld evaluatieonderzoeken daartoe aandringen. Voor die tijd niet, verduidelijkte Grapperhaus. Jaarlijks kost de ‘instantie’ antisemitisme-coördinator een half miljoen euro. Dit geld gaat naar salarissen, overheadkosten en nog andere onkosten. Aan dat bedrag wordt niet gemorreld, zo werd tijdens het debat tussen Grapperhaus en de Kamer duidelijk.

Door de mededeling van de demissionair minister is er duidelijkheid voor antisemitisme-coördinator Eddo Verdoner. Hij kan doorgaan met zijn karwei om Nederland meer bewust te maken wat antisemitisme is en om Jodenhaat waar mogelijk aan te duiden en tegen te gaan. Vanuit georganiseerd Joods Nederland zijn de reacties op Grapperhaus’ uitlatingen positief. CJO-voorzitter Ronny Naftaniel twittert: ‘Grapperhaus gaat jaarlijks 500.000 euro vrijmaken om het werk vd Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding structureel te ondersteunen. Woordvoerderders van VVD, CU en SGP hadden hierop aangedrongen. Het #CentraalJoodsOverleg is blij met dit besluit’. Ook het CIDI juicht de beslissing toe.

Lees ook:
Verdoner wil actie van OM tegen Bol.com om verkoop nazi-boeken
Het Openbaar Ministerie (OM) moet actie ondernemen tegen Bol.com, omdat die verkoopsite nog steeds nazi-boeken verkoopt. Dat stelt Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner, die benadrukt dat de verkoop van deze dingen strafbaar is.
Het OM moet gaan handhaven zodat Bol.com ophoudt met het aanbieden van deze omstreden literatuur en lectuur. Het bedrijf zegt slechts doorgeefluik te zijn. 


Categorie:

Home » Nieuws » Coördinator antisemitisme blijft aparte functie, Verdoner kan doorgaan met karwei