Corbyn biedt Britse Joden excuses aan

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Labour-leider Jeremy Corbyn heeft per brief excuses aangeboden voor de antisemitische acties en uitingen binnen zijn partij. De Britse sociaaldemocraat schreef de brief aan vier Joodse leiders die hebben gevraagd om actie te ondernemen tegen het toenemende antisemitisme binnen Labour. Maandagavond vond er een grote demonstratie plaats voor Westminster om de boodschap van de Joodse briefschrijvers te laten overkomen bij Corbyn. Voorafgaand aan het protest bood hij zijn excuses aan. De Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië is echter nog niet tevreden. Die wil eigenlijk geen woorden maar daden. Tijdens de demonstratie in Londen was de slogan: enough is enough (genoeg is genoeg). De leiders twijfelen aan Corbyns oprechtheid.

‘Ik erken dat antisemitisme binnen de Labour-partij aan de oppervlakte is gekomen, en dat het te vaak bestempeld is als een probleem van een stel rotte appels’, schrijft Corbyn aan de Joodse leiders en het Joodse volk. ‘Dit heeft pijn veroorzaakt bij Joodse partijleden en bij de Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië. Het spijt me oprecht dat het pijn heeft veroorzaakt en ik beloof oprecht dat ik er dubbel zoveel aan zal doen om deze nare situatie tot een einde te brengen’. Corbyn stelt dat antisemitisme voorheen bestond uit het wijzen naar ‘Joodse bankiers en kapitalisten die de arbeiders uitbuiten’, maar dat het nu vooral gaat om ‘antisemitisme dat ontstaat bij kritiek op verschillende Israëlische regeringen’.

Volgens Corbyn kan kritiek op Israël niet vermeden worden, ‘zeker niet als het gaat om de behandeling van de Palestijnen’. Niettemin zijn bepaalde uitingen wat de Labour-leider betreft uit den boze. ‘Vergelijkingen van Israël met de nazi’s, het gelijkstellen van de gedragingen van Israël met stereotyperingen over Joden,  het gebruiken van termen als “Zio” voor Joden en andere gedragingen kunnen niet’, aldus de oppositievoorman. Verder accepteert Corbyn de kritiek dat de partijleiding te langzaam reageert op antisemitische uitingen en ontwikkelingen binnen Labour. Hij laat echter na te melden welke concrete maatregelen hij zal nemen om de Jodenhaat uit te bannen.

Jonathan Arkush, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië, is blij dat er nu een brief ligt, maar is nog niet tevreden omdat Corbyn nog niet wil zeggen hoe hij het probleem binnen Labour gaat aanpakken. Hij stelt dat de politicus niet bij machte is om het antisemitisme tegen te gaan, omdat hij zichzelf heeft verbonden aan allerlei pro-Palestijnse politieke acties en initiatieven. Zo woonde hij in het verleden demonstraties bij voor Hezbollah en bezocht hij het graf van een Palestijnse terrorist in Tunesië. Hoe kan een Labour-voorman het antisemitisme bestrijden dat hij zelf middels politieke acties heeft gevoed? zo vraagt Arkush zich af. Ook wijst hij erop dat de antisemitische partijleden juist Corbyn als hun pleitbezorger zijn gaan zien.

Tijdens de demonstratie voor Westminster, het Britse parlement, hielden mensen spandoeken op met ‘Dayenu’. Labour-parlementariërs keerden zich op Parliament Square openlijk af van hun leider. “Antisemieten moeten uit de Labour-partij worden verdreven,” zei parlementslid John Mann. ‘Het voortbestaan van mijn partij staat op het spel. Het is tijd voor Jeremy Corbyn om te handelen.” Zoals het vaker gaat binnen sociaaldemocratische partijen was er ook een pro-Corbyn demonstratie gaande, even verderop. Het ging om Joodse Labour-leden die zeggen honderd procent achter de leider te staan.

Sinds 2012 is het aantal antisemitische incidenten binnen Labour behoorlijk toegenomen. Met de komst van de linkse Corbyn als partijleider in 2015, is het antisemitisme nog meer gegroeid. Een speciale partijcommissie deed in 2016 onderzoek naar antisemitisme binnen Labour. Er heerst ‘een bij tijd en wijle giftige sfeer. Waarbij binnen de partij te vaak werd weggekeken’, aldus de onderzoekers. Sindsdien is er vrijwel niets gebeurd om de Jodenhaat binnen de Britse sociaaldemocratische partij te stoppen. Joodse kiezers liepen tevens weg tijdens de parlementsverkiezingen van juni vorig jaar. Corbyn is er alles aan gelegen om het antisemitisme uit te bannen. Indien hij ooit premier wil worden, zal hij ook voor het grote publiek geloofwaardig moeten zijn op het gebied van anti-discriminatie.

Categorie:

Home » Nieuws » Corbyn biedt Britse Joden excuses aan