Aantal Joden en Palestijnen ‘Jordaan-zee’ gelijk

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Er wonen momenteel ongeveer evenveel Joden als Palestijnen in het gebied tussen de Jordaan en de Middellandse Zee. In totaal wonen er 6,5 miljoen Palestijnen in Israël, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, vrijwel evenveel als het aantal Joden dat in Israël en de Palestijnse gebieden woont (6,44 miljoen). Dit blijkt uit onderzoek van het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek (ICBS). Parlementariër en ex-minister van Buitenlandse Zaken en Justitie, Tzipi Livni, waarschuwt degenen die denken dat Israël de Westbank en Gaza moet annexeren. Als dit zou gebeuren, aldus Livni, zullen de Joden in de minderheid raken. In de Knesset zijn de meningen verdeeld over de laatste cijfers.

De cijfers zijn in samenwerking met het Palestijnse CBS geproduceerd, een betrouwbare dienst. Die organisatie stelde in 2014 dat er op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook 6,1 miljoen Palestijnen woonden en dat dit aantal in 2020 zou liggen op 7,1 miljoen. Het geboortecijfer onder de Palestijnen is en blijft hoog. Het geboortecijfer onder de Joden blijft achter. Hun aantal zou alleen nog wat kunnen groeien door immigratie, maar ook dat is geen vast gegeven. Sinds de Oslo-akkoorden van 1993 is ook het aantal Israëlische bewoners van de Palestijnse gebieden flink gegroeid: van 100.000 naar 400.000. Daarnaast zou de Palestijnse bevolking sindsdien zijn verdrievoudigd.

De cijfers werden maandag in de Knesset in ontvangst genomen door de commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie. Voorzitter Avi Dichter (Likoed) zei sceptisch te zijn over de nieuwste aantallen en vroeg aan het ministerie ven Defensie om betere cijfers. “Ik kan me niet herinneren dat de Palestijnen dergelijke aantallen hebben doorgegeven,” aldus Dichter. “Dit is een compleet nieuw en verassend feit. Als de cijfers kloppen, dan zijn ze alarmerend. Als ze niet kloppen, dan willen we natuurlijk weten wat de ware aantallen zijn.” Volgens hem kan een bevolking nooit in 25 jaar tijd verdrievoudigen, zoals de cijfers over de Palestijnen ook laten zien. “Dat zou een waardevolle vermelding zijn voor in het Guiness Book of Records.”

Parlementslid Livni (Zionist Union, oppositie) was duidelijk: “Als we niet stoppen met het in gang houden van de illusie van annexatie van deze gebieden, dan zullen de Joden straks veruit in de minderheid zijn.” Ze kreeg een weerwoord van Likud-parlementslid Yehudah Glick (coalitie). Hij ridiculiseert de cijfers. “Een dergelijke theorie onderbouwen met deze cijfers is hetzelfde als denken dat de Olso-akkoorden vrede brengen.”

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Aantal Joden en Palestijnen ‘Jordaan-zee’ gelijk