Corona update: Joodse organisaties en kerkgenootschappen schrappen bijeenkomsten

wikipedia

Nadat de regering zondag tot drastische maatregelen tegen het coronavirus is overgegaan, hebben Joodse organisaties en kerkgenootschappen het zekere voor het onzekere genomen. De meesten zijn zo goed als op slot gegaan en blijven dicht tot het voorlopige einde van de maatregelen, op zes april. Bekijk hieronder welke organisaties wat doen om het virus te beteugelen en klik voor meer informatie op de links. Niet alle Joodse organisaties zijn hieronder weergegeven. Mochten organisaties actuele informatie willen doorheven, dan kan dat door te mailen naar info@jonet.nl

Kerkgenootschappen
Van alle religieuze organisaties gaat de Portugees-Israëlietische Gemeente (PIG) het meest ver. Alle erediensten zijn per maandag opgeschort tot en met zes april. Dat schrijft het College van Parnassim (bestuur) in een mail naar de achterban. Het bestuur verzoekt de gemeenteleden om op elkaar en anderen te letten. ‘Wij doen een beroep op iedereen om te kijken naar uw buren en naasten die juist in deze dagen van maatschappelijke isolatie behoefte hebben aan ondersteuning’. Meer info via deze link.

Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) houdt haar gemeenten per brief op de hoogte. Het NIK-bestuur heeft de gemeentebesturen opgeroepen een structuur op te zetten zodat er naar elkaar, en met name naar de risicogroepen zal worden omgekeken, en er klaar wordt gestaan daar waar mensen mogelijk in een sociaal isolement dreigen te raken. ‘Voor uw en onze leden is het goed te weten dat zij er niet alleen voor staan! Kol Jisrael Areviem ze baze – het hele Joodse volk draagt verantwoordelijkheid voor elkaar’, schrijven de bestuurders. Lees de hele tekst hier.

De Liberaal Joodse Gemeenten (LJG’s) vallen onder het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en hebben allemaal een eigen beleid ten aanzien van de coronacrisis. De grootste liberale gemeente is de LJG Amsterdam. Nadat donderdag was besloten om alle evenementen met meer dan honderd mensen door te laten gaan, is dat nu anders. De synagoge aan de Zuidelijke Wandelweg in Amsterdam heeft alle evenementen en bijeenkomsten tot nader orde uitgesteld. Zo gaat ook een concert van de populaire zangeres Noah niet door. Bekijk hier om welke events het nog meer gaat.

Verder zal de LJG vanaf vrijdag virtuele, online diensten houden. Daarmee is de LJG in Nederland de eerste met het aanbieden van sjoeldiensten via een videoconferentie platform. ‘Dankzij deze techniek kunnen de leden vanuit huis actief deelnemen aan de dienst van achter de computer, telefoon of tablet. Actief deelnemen betekent dat men letterlijk actief kan zijn: gebeden zeggen en bijvoorbeeld opgeroepen worden voor de Tora’, schrijft rabbijn Joram Rookmaker. ‘Deelnemers doen dus meer dan passief kijken en luisteren. Juist in deze tijd waarin veel mensen zich alleen zullen voelen, angstig zijn of behoefte hebben samen te komen, wil de LJG dat men toch verbondenheid voelt en om elkaar heen kan staan als één gemeente’. De virtuele diensten zijn alleen toegankelijk voor leden.

Ook de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) heeft haar bijeenkomsten teruggeschroefd. ‘Rabbinaat, bestuur en directie van de NIHS hebben dagelijks overleg naar aanleiding van de corona-epidemie. Middels de nieuwsflitsen houden we u steeds op de hoogte van de ontwikkelingen, nieuwe maatregelen en activiteiten’, schrijft voorzitter Ruben Troostwijk aan de leden. Het Joods Cultureel Centrum (JCC) is gesloten, maar het kantoor is nog wel bereikbaar. Alle activiteiten in het JCC worden tot Pesach opgeschort en het kelim-mikwe is tot nader order gesloten. Meer informatie via deze link. De NIHS Brabant heeft inmiddels al haar bijeenkomsten en activiteiten opgeschort.

Zorgorganisaties
Joods Maatschappelijk Werk (JMW) nam vorige week ook al maatregelen in verband met corona. Zo zijn er voorlopig geen huisbezoeken en is het inloopspreekuur komen te vervallen. ‘JMW zal actief telefonisch contact opnemen met diegenen, waarvan we denken dat zij daar behoefte aan hebben’, schrijft directeur Judith Meijer. ‘Als JMW zien we het als onze taak om in deze tijden, waarbij sociale isolatie dreigt voor een groot deel van onze achterban, hulp te bieden aan de Joodse gemeenschap. Dat doet JMW niet alleen; we hebben in de afgelopen dagen gezien dat er veel Joodse organisaties zijn die hun steentje willen bijdragen. Daarom wil JMW al het aanbod zoveel mogelijk bundelen en afstemmen, zodat iedereen uit de gemeenschap die hulp zoekt’. Lees hier meer over JMW

Nadat vorige week in het Amstelland Ziekenhuis een coronapatiënt was binnengekomen, is het ziekenhuis met Joodse vleugel tot vergaande maatregelen overgegaan. Bij de spoedpost zijn inmiddels twee ‘triage-tenten’ geplaatst om toename van patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus te kunnen opvangen. In de tenten worden patiënten beoordeeld op hun klachten en wordt besloten hoe zij het snelst geholpen kunnen worden. Met het plaatsen van de tenten wordt extra ruimte gecreëerd bij de spoedpost. Verder mag iedere patiënt in het Amstelland Ziekehuis maar één bezoeker per dag ontvangen. Meer info via deze hyperlink.

Een andere kwetsbare instelling is het Joodse ouderencentrum Beth Shalom, waar honderden ouderen leven. Zorgbedrijf Cordaan, waar het tehuis in de Amsterdamse woonwijk Buitenveldert onder valt, is op donderdag meteen overgegaan tot een protocol waarbij de toegang tot Beth Shalom wordt geminimaliseerd. Ook zal de gezamenlijke activiteitenruimte Lev in de komende weken gesloten zijn. Het is onduidelijk of bewoners nog wel bezoek mogen ontvangen. Hierover meldt Cordaan niets op de site van Beth Shalom. Gezien de richtlijnen van het RIVM kan ervan worden uitgegaan dat bezoek aan ouderen in het centrum beperkt kan plaatsvinden.

Diversen
Vanwege de maatregelen in Beth Shalom moet Joods educatief centrum Crescas veel bijeenkomsten schrappen. De organisatie huist in hetzelfde gebouw en maakt gebruik van Lev. ‘We moeten de interactieve bijeenkomst How to Seider (woensdag 18 maart) annuleren’, schrijft directeur Diklah Zohar. ‘Voor de lezingen Wat is Joodse kunst (dinsdag 17 maart), Joden in de Oekraïne (zondag 22 maart), Tussen woord en beeld (dinsdag 24 maart), Wasteless (donderdag 26 maart) en Joodse kunst in de moderne tijd (dinsdag 31 maart) worden nieuwe data uitgezocht, zodra er zicht is op een versoepeling van de beperkingen’. Crescas houdt zich aan de termijn waarop de maatregelen van de autoriteiten van kracht zijn, tot 1 april. Lees hier meer over Crescas.

Maccabi Nederland heeft alle activiteiten en evenementen afgelast. In plaats van stil te zitten en af te wachten, heeft het bestuur van de Joodse sportclub een actie opgezet om Joden en niet-Joden te helpen die ziek thuis zitten en alleen zijn. Inmiddels hebben zich circa honderd vrijwilligers aangemeld en komt de machine op stoom. Ook andere Joodse organisaties mogen gebruik maken van de actie en het netwerk van Maccabi Nederland, aldus voorzitter David Beesemer. Lees hier meer over de actie van Maccabi Nederland.

Categorie:

Home » Nieuws » Corona update: Joodse organisaties en kerkgenootschappen schrappen bijeenkomsten