Koken als de beste kan met J’Ottolenghi

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Sinds het verschijnen van de vertaling van Plenty in februari 2011 is de ster van de Britse chefkok en kookboekschrijver Yotam Ottolenghi in Nederland als een komeet gerezen. Ook Plenty more was van meet af aan een enorm succes. Samen met partner Sami Tamimi schreef hij nog Jerusalem (2013) en Ottolenghi het kookboek (2012), voor de ware Ottolenghi-adepten eveneens niet te missen.

Yotam Ottolenghi heeft met enorme fantasie en gevoel voor verrassende smaakcombinaties het koken zonder vlees en vis tot een ware kunst verheven. Grote inspiratiebron zijn de keukens van de landen rondom de Middellandse Zee, ook al zijn niet alle recepten in zijn vier kookboeken vegetarisch.

Het gebruik van de vele verschillende kruiden en specerijen en de bereidingstechnieken van Ottolenghi’s recepten lijken soms een grote uitdaging, maar als u inzicht hebt in de wijze waarop hij het werk in de keuken organiseert, zult u voor geen enkele van zijn gerechten meer terugdeinzen.

Zondagmiddag 5 juni vindt de (uitgestelde) tweede les van de cursus J’Ottolenghi plaats. Een paar cursisten moesten annuleren, waardoor er enkele plaatsen aan de fornuizen zijn vrijgekomen. Een handjevol snelle beslissers kunnen we blij maken!

Onder leiding van Danny Hovestad kookt u met uw medecursisten een menu, waarin een aantal van Yotam Ottolenghi’s favoriete ingrediënten worden toegepast, zoals kikkererwten (in lamsgehaktballetjes), grapefruit (in een salade met wortel) en granaatappel (met kip). Het nagerecht houden we nog even geheim, maar dát is misschien wel het meest verrassende van alles.

Wie de recepten van ‘Yotolenghi’, zoals deze Israëlisch-Italiaanse chef in culinaire kringen wel liefkozend wordt genoemd, een beetje kent, is daarin zeker sumac en granaatappelmelasse tegengekomen. Wat zijn dat voor ingrediënten, en hoe gebruik je ze? Ook daarover leert u op 5 juni meer.

Koken met groenten was nog nooit zó lekker! Opgeven voor deze Crescas-middag kan hier.

Categorie:

Home » Cultuur » Culinair » Koken als de beste kan met J’Ottolenghi