Crew toneelstuk ANNE bezoekt Joods Cultureel Kwartier

De crew van ANNE (beeld: JHM / Peter Lange)
De crew van ANNE (beeld: JHM / Peter Lange)

Het Joods Historisch Museum (JHM), onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier, is educatief partner van de theaterproductie ANNE en heeft hiervoor een educatief programma ontwikkeld. Met lezingen en workshops wordt het verhaal van Anne Frank in een bredere context geplaatst. “Wij willen jongeren laten zien dat de Joden in Nederland, en in het bijzonder de Joden in Amsterdam, een veel omvangrijkere geschiedenis hebben dan alleen de Tweede Wereldoorlog. Een geschiedenis die tot wel vierhonderd jaar terug gaat” aldus Moncef Beekhof van het JHM.

Eén van de onderdelen van het educatieve programma is een rondleiding door het Joods Cultureel Kwartier dat behalve het JHM ook de Portugese Synagoge en de Hollandse Schouwburg omvat. Anita Liemburg leidde de crewleden rond en vertelt dat de geschiedenis mensen zichtbaar raakt en haast timide maakt. Zij bespeurt een ‘terughoudende interesse’. Wat heel bijzonder was bij deze rondleiding, is dat bleek dat één van de museumstukken afkomstig is uit de familie van één van de actrices. Het gaat om een banier waarop het Bar Mitswa menu van Albert Korper wordt aangekondigd. Albert is de halfbroer van Debbie Korper die in het stuk mevrouw Van Pels speelt. Zij was op de hoogte dat deze banier in het JHM hangt en is daar blij mee. Hier nu te staan en te horen dat Liemburg vaak specifiek bij dit stuk stil staat tijdens haar rondleidingen maakt haar trots, trots waar binnen haar familie niet altijd plaats voor was. Liemburg legt uit dat dit stuk symbool staat voor hoop. Een Joodse jongen geboren in het oorlogsjaar 1942 die dertien jaar later in vrijheid zijn bar mitswa kan doen.

Jonet vroeg een aantal van de acteurs hoe zij deze rondleiding hebben ervaren en of zij dingen gehoord of gezien hebben waar zij geen weet van hadden. Eva Damen, zij speelt de rol van Miep Gies, vertelt dat zij eigenlijk heel verbaasd was dat de Hollandse Schouwburg slechts bestaat uit de restanten van het oorspronkelijke gebouw. “Het is mooi dat het mede dankzij een groep buurtgenoten behouden is gebleven als monument”.

Voor Chava Voor in ’t Holt, zij speelt de rol van Margot, zijn veel dingen toch wel bekend. Zij is zelf Joods en dat loopt als een rode draad door haar opvoeding. Zij vindt het leuk dat ze door haar rol in deze productie nog meer in aanraking komt met de geschiedenis waar haar eigen familiegeschiedenis deel van uit maakt. “Het voelt een beetje als thuiskomen en toch telkens weer iets nieuws ontdekken”.

Martin Tulder, die de rol van magazijnknecht Willem van Maaren speelt, vertelt dat lading van het spelen in deze productie gaandeweg weliswaar slijt, maar toch voelbaar blijft. Bovendien blijf je je er voortdurend van bewust dat we de ware rol van Willem van Maaren, met betrekking tot het verraad van de familie Frank, nooit zullen weten.

Het educatieve programma van het JHM bestaat uit een lesprogramma dat ontwikkeld is rondom de voorstelling. Het omvat twee lessen voorafgaand aan een bezoek aan het  theater en een ‘verwerkingsles’ na afloop ven het bezoek. Daarnaast is er voor de groepen zeven en acht van de basisschool een bezoek aan de Hollandsche Schouwburg en het kindermuseum van het JHM opgenomen. De leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben de mogelijkheid de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge te bezoeken. Tijdens de wandeling tussen de twee locaties wordt stilgestaan bij historische plekken [kr].

Tekst: Barbara Lin

Categorie:

Home » Nieuws » Crew toneelstuk ANNE bezoekt Joods Cultureel Kwartier