Dames van de Beethovenstraat zijn er klaar voor!

Een van de Dames van de Beethovenstraat (beeld: 4en5meiAmsterdam.nl)
Een van de Dames van de Beethovenstraat (beeld: 4en5meiAmsterdam.nl)

Regisseur Saskia Huybrechtse van toneelgezelschap Parels voor de Zwijnen bedacht en regiseerde het stuk ‘Dames van de Beethovenstraat’. De voorstelling gaat morgen in premiere in het Hiltol Hotel. Voor Huybrechtse gaat dan een lang gekoesterde wens in vervulling. “Een paar jaar geleden was ik op bezoek bij Eli Asser, die om de hoek van de Beethovenstraat woont. Toen dacht ik: die dames zij er bijna niet meer. Café Delcavi, waar nu een Starbucks in zit, was er ook al niet meer. Dat was de plek waar die dames altijd kwamen”, zegt ze. Daarom wilde ze een toneelstuk over deze dames maken. 

Maar wat zijn Dames van de Beethovenstraat eigenlijk. In ieder geval zijn ze veel echte Amsterdammers een begrip, stelt Huybrechtse. In de jaren dertig, toen de buurt net opgeleverd was, kwamen er veel vermogende Joodse families uit Duitsland in de buurt rond de straat wonen. “Ze waren gevlucht uit nazi-Duitsland, maar probeerden hun mondaine leven dat ze ooit in Berlijn hadden in stand te houden. De vrouwen waren deftig en liepen rond in bondjassen en met parels en goude kettingen. Zij werden de Dames van de Beethovenstraat genoemd en hadden zoiets van: bei uns ist alles besser“.  Zo zat Café de Paris vol met Duitse Joden. “Daar zit nu modezaak Claudia Sträter in. Ja, de Beethovenbuurt was toen een Duits-Joodse buurt”. 

In de Tweede Wereldoorlog werden de meeste chique Joodse dames afgevoerd en vermoord door de nazi’s. “Na de oorlog keerde een handjevol van deze rijke Duitse Joden terug. Zij probeerden hun leven voort te zetten. Als kind hebben die vrouwen mij altijd erg gefascineerd. Als ik in de Beethovenstraat kwam, kon ik naar ze kijken. Maar met de jaren verdwenen ze uit de buurt. Toen ik dus bij Eli Asser was realiseerde ik mezelf dat er een toneelstuk van moest komen”, vertelt ze. De regisseur verdiepte zich verder in het onderwerp en stuitte op een verhaal van een Duits-Joodse vrouw die, voordat ze werd gedeporteerd, haar linkerschoenen naar een vriendin in Groningen en haar rechterschoenen naar een vriendin in Maastricht liet gaan. “Zodat ze haar schoenen naar de oorlog weer terug zou krijgen, maar dat gebeurde niet”. 

Het toneelstuk is gebaseerd op het verhaal van de schoenen en uitgebreid met een element over een huwelijk. Hoofdpersoon Lotte (93) woont al meer dan zeventig jaar in de Beethovenbuurt en gaat naar het Hilton Hotel voor de bruiloft van haar achterkleindochter. Voor haar is het een bijzonder moment, want in 1942 verdween haar verloofde op de dag van hun bruiloft. Hij keerde niet meer terug, Met hem verdwenen haar prachtige trouwschoenen. Lotte’s hartsvriendin Irma blijkt echter meer van de schoenen af te weten. Ze hoopt dat de schoenen terug komen.

Regisseur Huybrechtse en alle acteurs hebben deze week de laatste repetities achter de rug. Ze hebben er zin in en zijn er klaar voor. “Ik verwacht veel van deze reeks voorstellingen in het Hilton Hotel. Alleen al omdat dit hotel de plek is waar voor Joodse Nederlanders trouwfeesten geven. We hopen dat het voor veel Joodse toeschouwers herkenbaar zal zijn. Ik merk dat veel mensen er al vanaf weten en hoop dat mijn voorstelling hen troost biedt.”

Categorie:

Home » Cultuur » Dames van de Beethovenstraat zijn er klaar voor!