‘David Bowie had een speciale band met het Jodendom’

Presentatie van het boek David Bowie. Links: Bernard Rübsamen. Cop. Royalportraits Europe/Bernard Ruebsamen

Fotograaf en auteur Bernard Rübsamen (59) is een groot liefhebber van David Bowie. Ter ere van zijn eigen veertigjarig jubileum publiceerde hij zaterdag een boek de Britse pop- en rockzanger met de titel ‘David Bowie, Photography & Tribute’. Het boekwerk bevat foto’s die Rübsamen zelf maakte. Emy Vesseur schreef de teksten. “Wist je dat Bowie een bijzondere band had met het Jodendom?” zegt de maker.

Sinterklaas-single

Toen Rübsamen elf jaar oud was kreeg hij zijn eerste single van David Bowie, met Sinterklaas: Fame. Het is nog steeds een van zijn favoriete nummers. De auteur noemt de Londense zanger, die in 2016 overleed, ‘ongeëvenaard’. Afgelopen zaterdag was de boekpresentatie in het Luxor Theater in Zutphen, waar Rübsamen met familieleden, vrienden en collega’s samenkwam. “Dit fotoboek is een eerbetoon aan David Bowie, de artiest die mij al een leven lang inspireert en een belangrijke rol speelde in mijn veertigjarige loopbaan als fotograaf.”

Jodendom

Rübsamen begon zijn loopbaan als popfotograaf. Bij alle grote concerten die de Bowie tussen 1987 en 1997 in Nederland gaf, was hij als fan en fotograaf aanwezig. In 1989 maakte hij de overstap naar de royalty-fotografie, maar zijn muzikale held bleef hij altijd volgen. “Wist je dat Bowie ook een bijzondere band had met het Jodendom?” zegt bij tegen Jonet.nl. “Hij hield van Kabbala en zong erover.” Dat was nog lang voordat Madonna ermee aan de haal ging, aldus de fan.

Kaballa

In zijn nummer ‘Station to Station’ uit 1976 zong hij over Kether en Malkuth. Rübsamen: “Dat zijn twee van de tien elementen van de kabbalistische levensboom.” Ondanks dat Bowie tijdens tijdens de opname van het gelijknamige high was van cocaïne en het jaren later beschreef als het werk van ‘een heel ander persoon’, was hij in deze periode gefascineerd door Kabbala. “Op de albumhoes staat hij afgebeeld terwijl hij de kabbalistische levensboom met krijt optekent.”

Lou Reed

Maar er valt meer te ontdekken, aldus Rübsamen. “Hij had een goede band met de Joodse rockers als Lou Reed en Marc Bolan. Met Reed kreeg hij begin jaren zeventig contact en later produceerde hij voor hem het belangrijke album Transformer.” Met Marc Boland had hij een meer gecompliceerde relatie. “De twee leerden elkaar al jong kennen. Er ontstonden spanningen tussen hen toen Boland wat eerder doorbrak dan Bowie.” Toen Boland in 1977 op 29-jarige leeftijd overleed, steunde Bowie zijn weduwe en zoontje financieel.

Optreden in Israël

David Bowie was in een van de gelukkigste fases van zijn leven toen hij in Israël optrad. “Dat schuwde hij nooit,” aldus Rübsamen. “In 1996 had hij een van de beste toernee’s in zijn leven en een concert in Tel Aviv hoorde daar bij. Eenmaal in Israël zei Bowie: ‘Ik probeer hier al jaren heen te gaan’, glimlachend. Dat is te zien in een van de video’s die zijn gemaakt kort nadat hij uit zijn vliegtuig stapte.”

Laatste foto’s

Rübsamen maakte tussen 1987 en 1997 foto’s van Bowie tijdens zijn bezoeken aan en concerten in Nederland. Ook was hij het die de laatste foto van de artiest maakte voor diens dood: op 7 december 2015 in New York. “Bij de première van zijn musical Lazarus in New York heb ik van zijn aankomst en vertrek foto’s gemaakt. Het bleek zijn laatste verschijning in de openbaarheid te zijn geweest. Deze foto’s zijn na zijn overlijden op 10 januari 2016 wereldwijd gepubliceerd.”

Categorie: | | |

Home » Cultuur » Boeken » ‘David Bowie had een speciale band met het Jodendom’