De Joodse stem in Mokum: PvdD – GK18

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. Net als vier jaar geleden voelt Jonet politieke partijen in Amsterdam, de gemeente met de meeste Joodse inwoners in Nederland, aan de tand over Joodse onderwerpen. In een serie van tien interviews is het vandaag de beurt aan de Partij voor de Dieren (PvdD). Namens deze partij spreekt de Amsterdamse lijsttrekker Johnas van Lammeren.

Al jaren gaat de Joodse gemeenschap in Amsterdam gebukt onder de zware financiële lasten die de beveiliging van Joodse instellingen en ondernemingen met zich meebrengt. De gemeente vergoedt een deel, maar toch heeft de gemeenschap grote last van de miljoenen euro’s die ze moet betalen. Ziet uw partij het zitten als de gemeente alle onkosten vergoed? 

“De Partij voor de Dieren vindt dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen als het gaat om de beveiliging van Joodse instellingen en ondernemingen. Dit is namelijk noodzakelijk voor de veiligheid van de Joodse bevolkingsgroep. Het zou goed zijn als de gemeente samen met Joodse instellingen en ondernemers periodiek bekijkt wat er nodig is, en dan samen een plan over de veiligheidsmaatregelen opstelt. Hierbij hoort ook een inschatting van het benodigde budget zodat de gemeente hiervoor geld beschikbaar kan stellen. Dit betekent dat de gemeente mee kan betalen aan de onkosten voor noodzakelijke beveiliging van Joodse inwoners, instellingen en ondernemingen.”

Het antisemitisme neemt volgens vele Joden en niet-Joden in de hoofdstad zichtbaar toe. Zo werd het kosjere restaurant sinds december drie keer aangevallen en waren andere Joodse instellingen het doelwit van vandalisme met een anti-Joodse inslag. Ook durven sommige Amsterdamse docenten onderwerpen zoals de Sjoa en de Jodenvervolging niet aan te snijden tijdens lessen uit angst voor verhitte reacties van hun leerlingen. Wat gaat uw partij doen om het groeiende antisemitisme in Amsterdam in te dammen? 

“Wij zijn tegen elke vorm van discriminatie op basis van ras, sekse, afkomst, seksuele geaardheid, religie of levensbeschouwing. Er moet met kracht worden opgetreden tegen alle uitingsvormen van discriminatie, dus ook tegen antisemitisme. De Partij voor de Dieren ziet dat het aantal aanvallen op Joodse instellingen toe lijkt te nemen. De gemeente moet daarom opstaan tegen antisemitisme. Onze partij zal het stadsbestuur hierop controleren. Wanneer na een incident tegen Joodse inwoners of Joodse objecten maatregelen uitblijven, zal de Partij voor de Dieren het stadsbestuur hierop aanspreken.” 

De samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv, die sinds enige jaren bestaat, wil nog niet echt vlotten. Zo kiezen Israëlische bedrijven ervoor om met Rotterdamse in plaats van met Amsterdamse bedrijven in zee te gaan. Wat gaat uw partij er aan doen om de samenwerking te optimaliseren en zou het niet beter zijn te kiezen voor een volwaardige stedenband?

“De Partij voor de Dieren in Amsterdam spreekt zich uit tegen alle soorten stedenbanden. Internationaal samenwerken kan op andere manieren plaatsvinden dan via een stedenband. Elk goede idee om een samenwerking met een nuttige bijdrage te optimaliseren zullen we steunen. Wij zullen ons dus niet hard maken voor een volwaardige stedenband.”

In Amsterdam-Zuid en de wijk Buitenveldert wonen relatief veel Joodse Amsterdammers. In hun dagelijkse leven lopen zij vaak aan tegen beperkingen, zoals het feit dat veel gebouwen geen sjabbatlift bevatten of niet sjabbat-proof zijn. Ook is het parkeren rond Joodse instellingen op drukke dagen een probleem. Wat gaat u er aan doen om dit soort Joodse noden en voorzieningen te stimuleren?

“Als PvdD zijn we voor een strikte scheiding van kerk en staat. Daarom vinden we dat de gemeente geen geloofsspecifieke voorzieningen moet financieren of op een andere wijze moet stimuleren. Onze partij probeert om parkeerdruk te verminderen en andere vormen van vervoer, zoals fietsen en openbaar vervoer, aantrekkelijker te maken. Door vermindering van autoverkeer wordt de lucht schoner en kan kostbare ruimte voor andere doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld aanleg van meer groen of fietsparkeerplaatsen. Wij zijn niet tegen het bouwen van ondergrondse parkeergarages, zolang deze niet ten koste gaan van groen en zolang wordt ingezet op afname van autoverkeer.”

Sinds jaar en dag wil de PvdD af van het onverdoofd ritueel slachten. Binnen het Jodendom is dit de sjechieta – volgens veeartsen een diervriendelijke manier van slachten. In Amsterdam staat de laatste kosjere slagerij en slachterij van Nederland. Ondanks dat er een akkoord is gesloten over de rituele slacht in Nederland, gaat dit voor u niet ver genoeg. Waarom en wilt u in Amsterdam nog meer maatregelen?

“De landelijke Partij voor de Dieren heeft het initiatief genomen tot een wetsvoorstel om het onverdoofd slachten van dieren te verbieden. Volgens de algemeen geldende Nederlandse dierenwelzijnswetgeving moeten alle dieren verdoofd worden voordat ze geslacht worden. Toch worden er in Nederland ieder jaar ruim twee miljoen dieren onverdoofd ritueel geslacht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet verdoven van dieren ernstige pijn, leed en stress veroorzaakt. Dierenartsenorganisaties in Nederland en Europa spreken zelfs van onaanvaardbaar lijden. Op de huidige wet die het onverdoofd slachten van dieren verbiedt, wordt een uitzondering gemaakt voor Joodse en islamitische slachters. Onze partij is voor godsdienstvrijheid, maar vindt het onacceptabel dat er in afwijking van de algemeen geldende Nederlandse dierenwelzijnswetgeving uitzonderingen zijn voor slachtmethoden die bewezen extra dierenleed veroorzaken. De vrijheid van godsdienst kan worden beperkt wanneer daar een goede reden voor is, zowel op basis van de grondwet als het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Wat de PvdD betreft liggen de grenzen van de godsdienstvrijheid daar waar dierenleed begint. Deze uitzondering past dan ook niet meer in de huidige tijd. Het zou voor een dier niet uit moeten maken welke religie zijn slachter aanhangt. Wij willen daarom met de initiatiefwet onverdoofd ritueel slachten de uitzonderingspositie opheffen. Het initiatief wetsvoorstel is juni 2011 met 116 van de 150 stemmen in de Tweede Kamer aangenomen. Helaas strandde het voorstel in de Eerste Kamer. Onze partij werkt momenteel op landelijk niveau aan een nieuw voorstel.”

Categorie:

Home » Achtergrond » De Joodse stem in Mokum: PvdD – GK18