Heiko Maas: ‘In politiek wegens Auschwitz’

Heiko Maas
wiki

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland Heiko Maas zegt dat de verantwoordelijkheid van Duitsland ten opzichte van Israël hem ‘ten diepste motiveert’. Hij kondigde aan snel op bezoek te gaan bij de Joodse staat. Hij deed dit in een gesprek met de Times of Israel.

“Voor mij is de Duits-Israëlische geschiedenis niet alleen maar een historische verantwoordelijkheid. Voor mij persoonlijk is het een sterke motivatie voor mijn politieke activiteiten,” zei Maas bij zijn inauguratie op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn.

“Met alle respect, ik ging niet in de politiek om Willy Brandt (Bondskanselier 1969-1974, red.). Ik ging ook niet in de politiek wegens de vredesbeweging of ecologische problemen. Ik ging in de politiek wegens Auschwitz. En dat is waarom dit deel van ons werk bijzonder belangrijk is voor mij,” aldus Maas.

Maas, die minister van Justitie was in de vorige Duitse regering, nam de gelegenheid te baat om aan te kondigen dat Israël ‘spoedig’ zou bezoeken. De 51 jaar oude sociaaldemocraat zou volgende week spreken op het door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken georganiseerde Global Forum for Combating Antisemitism dat volgende week plaatsvindt in Jeruzalem. Maar de organisatoren zeiden woensdag dat het niet duidelijk is of Maas de conferentie zal kunnen bijwonen. Het laatste bezoek van Maas aan Israël was vorig jaar.

Aan de vooravond van Israël’s zeventigste verjaardag, zo zei Maas woensdag in zijn toespraak, “wordt de noodlottige verbinding (tussen Duitsland en Israël, red.) bijzonder tastbaar voor ons, net als het wonder van de vriendschap die tussen ons is gegroeid.”

In 2015 sprak Maas bij het vijfde Global Forum in Jeruzalem, waar hij onthulde dat belangrijke delen van de huidige Duitse wetgeving uit de nazitijd stammen en hij beloofde dat te veranderen.

Eerder op woensdag werd de nieuwe regering van Duitsland geïnaugureerd, voor de vierde keer geleid door Kanselier Angela Merkel. Het regeerakkoord herhaalde het belang van veiligheid voor Israël en erkende het Joodse karakter van het land, maar bevatte voor het eerst ook kritiek op de nederzettingen (in bezet gebied, red.). “Israël’s huidige nederzettingenbeleid gaat in tegen internationale wetgeving en wordt niet door ons gesteund omdat het een tweestatenoplossing in de weg staat,” aldus het akkoord.

Verder keert het akkoord zich tegen het erkennen van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël voordat er overeenstemming is met de Palestijnen over de uiteindelijke status van de stad. Deze stellingname wordt gezien als een reactie op de recente stap van de Amerikaanse president Trump die afgelopen december Jeruzalem als Israëlische hoofdstad erkende.

Het regeringsakkoord bevat ook verschillende passages over de strijd tegen antisemitisme; ook is er sprake van steun aan plaatselijke Joodse gemeenschappen. Het meest opvallende is dat de nieuwe regering belooft een speciale commissaris aan te stellen voor het Joodse leven in Duitsland en voor het bestrijden van antisemitisme.

De coalitiepartners beloven “om krachtig op te treden tegen antisemitisme en ook tegen anti-islamitische stromingen. Wij verplichten onszelf om Joodse gemeenschappen te steunen. We zijn dankbaar dat zich na de Sjoa een rijk Joods leven heeft ontwikkeld in Duitsland. Na de ontrechting van en moord op zes miljoen Europese Joden hebben wij Duitsers een eeuwigdurende verantwoordelijkheid in de strijd tegen antisemitisme.”
Categorie:

Home » Nieuws » Heiko Maas: ‘In politiek wegens Auschwitz’