De Joodse stem in Mokum: VVD – GK18

vvd
vvd

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. Net als vier jaar geleden voelt Jonet politieke partijen in Amsterdam, de gemeente met de meeste Joodse inwoners in Nederland, aan de tand over Joodse onderwerpen. In een serie van tien interviews is het vandaag de beurt aan de VVD. Voor de rechts-liberalen spreekt Paul Slettenhaar, stadsdeelwethouder in Zuid en thans de nummer zeven op de kieslijst van de Amsterdamse VVD.

Al jaren gaat de Joodse gemeenschap in Amsterdam gebukt onder de zware financiële lasten die de beveiliging van Joodse instellingen en ondernemingen met zich meebrengt. De gemeente vergoedt een deel, maar toch heeft de gemeenschap grote last van de miljoenen euro’s die ze moet betalen. Ziet uw partij het zitten als de gemeente alle onkosten vergoed? 

“Ja, de gemeente moet de financiële lasten structureel dragen. Veiligheid is de belangrijkste kerntaak van de overheid. Dat de gemeente de kosten gaat dragen is ook breed toegezegd door alle politieke partijen bij de totstandkoming van het Joods Akkoord. De VVD rekent er dus op dat dit wordt nagekomen. De Joodse gemeenschap heeft al te lang en te veel de kosten van haar eigen veiligheid moeten dragen. Dat is niet uit te leggen. De VVD wil de volledige vergoeding van de veiligheidskosten, waaronder de veiligheidsadviezen van de Joodse veiligheidsorganisatie Bij Leven en Welzijn, onderdeel maken van de college-onderhandelingen.”

Het antisemitisme neemt volgens vele Joden en niet-Joden in de hoofdstad zichtbaar toe. Zo werd het koosjere restaurant sinds december drie keer aangevallen en waren andere Joodse instellingen het doelwit van vandalisme met een anti-Joodse inslag. Ook durven sommige Amsterdamse docenten onderwerpen zoals de Sjoa en de Jodenvervolging niet aan te snijden tijdens lessen uit angst voor verhitte reacties van hun leerlingen. Wat gaat uw partij doen om het groeiende antisemitisme in Amsterdam in te dammen?

“Het is onacceptabel dat de Holocaust niet bespreekbaar is op sommige scholen. Kinderen die lessen over Sjoa en Holocaust verstoren dienen streng terecht worden gewezen. Ook hun ouders verdienen tenminste een pittig gesprek. Leraren moeten worden ondersteund en de Shoah moet een vast onderdeel van het lesprogramma te worden, inclusief bezoek aan het Joods Historisch Museum.”

De samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv, die sinds enige jaren bestaat, wil nog niet echt den vlotten. Zo kiezen Israëlische bedrijven ervoor om met Rotterdamse in plaats van met Amsterdamse bedrijven in zee te gaan. Wat gaat uw partij er aan doen om de samenwerking te optimaliseren en zou het niet beter zijn te kiezen voor een volwaardige stedenband?

“De behandeling van Tel Aviv in vergelijking met andere stedenbanden met bijvoorbeeld Turkse steden is discriminerend. Israël is de enige functionerende democratie in het Midden-Oosten. Amsterdam dient daarom een volwaardige stedenband aan te gaan met Tel Aviv. De steden hebben veel overeenkomsten. Beide steden zijn innovatie-hubs en hebben een kosmopoliet, tolerant en open profiel. De stedenband te koppelen aan een samenwerking met Ramallah is wat ons betreft onzin.”

In Amsterdam-Zuid en de wijk Buitenveldert wonen relatief veel Joodse Amsterdammers. In hun dagelijkse leven lopen zij vaak aan tegen beperkingen, zoals het feit dat veel gebouwen geen sjabbat-lift bevatten of niet sjabbat-proof zijn. Ook is het parkeren rond Joodse instellingen op drukke dagen een probleem. Wat gaat u er aan doen om dit soort Joodse noden en voorzieningen te stimuleren?

“Wij van de VVD zullen ervoor proberen te zorgen dat de bezoekers van de Joodse instellingen gebruik kunnen maken van niet gebruikte parkeervoorzieningen van de gemeente. Hier moet wel een vergoeding tegenover staan. Als dit onmogelijk is zullen wij naar een andere oplossing zoeken die veilig is en geen overlast voor de buurt veroorzaakt.”

De VVD wil de Joden in de stad beschermen en wil bijvoorbeeld meer bewakingscamera’s bij Joodse instellingen. Tot op vorig jaar waren er posten van de Koninklijke Marechaussee bij instellingen zoals het Joods Historisch Museum. Wegens een kostenbesparing werden deze weggehaald. De VVD zat in het college. Waarom kon u dit niet voorkomen en wilt u dat de posten weer terug komen?

“De Koninklijke Marechaussee of vergelijkbare legeronderdelen moeten met volledige automatische bewapening paraat posten bij Joodse instellingen. Zij zijn het eerste afweermechanisme tegen vreselijke aanslagen, zoals we die elders in Europa hebben gezien. De politiehokjes bij Joodse gebouwen zijn vervangen door intelligent en live uitgekeken cameratoezicht, waardoor specialistische eenheden sneller kunnen worden gealarmeerd en ter plekke kunnen zijn. De normale politieagenten in de vroegere hokjes hadden namelijk instructie om niet naar buiten te gaan, maar slechts versterking op te roepen. Het zijn Koninklijke Marechaussee en Dienst Speciale Interventies die snel moeten kunnen ingrijpen.”

Categorie:

Home » Achtergrond » De Joodse stem in Mokum: VVD – GK18