Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Man opgepakt bij kosjer restaurant HaCarmel

Opnieuw is er sprake van een antisemitisch incident bij het kosjere restaurant HaCarmel. Vanochtend werd een man opgepakt die naar verluid bij de voorgevel antisemitische leuzen schreeuwde. De politie zette een deel van de Amstelveense weg in Amsterdam af met linten. Het verkeer moest omrijden. De man werd opgemerkt op camerabeelden en is vrijwel direct opgepakt en afgevoerd. Dit is al de vierde keer dat HaCarmel te maken krijgt met antisemitische incidenten of aanvallen.

De eigenaar van het kosjere restaurant zegt tegen lokale media dat de man met een flesje stond te jongleren. Dat flesje heeft hij daarna in een kliko gegooid die voor het restaurant staat. Volgens de restauranthouder maakte de man een verwarde indruk. De politie heeft de afzetting rond half elf afgebroken en de straat weer vrijgegeven. Vooralsnog is er geen schade aan het gebouw geconstateerd. De Amsterdamse politie is een onderzoek gestart en neemt de zaak hoog op, aldus een zegsman. Het is nog niet bekend welke achtergrond of motieven de verdachte had.

Het is niet voor het eerst dat HaCarmel te maken krijgt met antisemitische aanvallen of incidenten. Begin december 2017 viel een Syrische asielzoeker van Palestijnse komaf het restaurant aan de ruiten in te slaan en de Israëlische vlag weg te halen. Alom werd hierop geschokt gereageerd. Later waren er onder meer een spuugincident en werd er met mayonaise en eieren gegooid. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) kreeg kritiek, omdat hij in december niet snel genoeg zou hebben gehandeld. Aan de gemeenteraad heeft hij beloofd er bovenop te zitten als er weer incidenten zouden zijn. Sinds de eerste aanval op HaCarmel is het veiligheidsgevoel binnen Joods Nederland gedaald. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X