De laatste overlevende van Sobibor is niet meer

wiki

In Israël is Semion Rosenfeld (96) overleden. Hij was de laatste persoon die vernietigingskamp Sobibor heeft overleefd. De Joodse Oekraïener wist te ontsnappen uit het dodenkamp en vocht daarna met de Sovjets tegen de Duitsers. Zo maakte hij onder meer de slag om Berlijn mee. Na de oorlog bleef hij in de Sovjetunie wonen, waarna hij na de val van de Muur in 1990 naar Israël emigreerde. Daar wordt Rosenfeld geëerd als een held.

Rosenfeld werd in 1922 geboren in de Oekraïense stad Ternevka. In 1941 vocht hij in het Rode Leger mee tegen de oprukkende Duitse troepen, maar werd gevangengenomen en belandde uiteindelijk in Sobibor. In het vernietigingskamp in bezet Polen werden tussen april 1942 en november 1943 zijn daar minstens 170.000 mensen vermoord. Voor het overgrote deel waren dat Joden, onder wie circa 35.000 Joodse Nederlanders.

In 1943 brak er in Sobibor een opstand van gevangenen uit. Rosenfeld was een van de opstandelingen en ging de kampbewakers met messen en bijlen te lijf. Hij wist samen met driehonderd medegevangenen te ontkomen door weg te vluchten, de bossen in. Slechts 47 opstandelingen konden uit handen van de Duitsers blijven. Rosenfeld verschool zich met een kleine groep lotgenoten in het woud.

Ondertussen rukte het Rode Leger weer op. Nadat de Sovjets de Duitse troepen in 1944 uit dit deel van Polen hadden verjaagd, sloot Rosenfeld zich weer bij het Rode Leger aan. Hij vocht mee tot in 1945, toen hij deelnam aan de verovering van Berlijn. Vlak na de val van de Berlijnse Muur, in 1990, emigreerde hij naar Israël; net als vele andere Sovjet-Joden. Hij overleed daar in een verzorgingshuis in Tel Aviv op 96-jarige leeftijd.

Lees ook: Jules Schelvis was een van de Nederlandse overlevenden van Sobibor. Hij vertelde zijn Sjoa-verhaal aan de wereld en overleed in 2016 op 95-jarige leeftijd.

Categorie: |

Home » Nieuws » De laatste overlevende van Sobibor is niet meer