De wereld draait door – column Nathan Bouscher

Nathan Bouscher
FB

‘Dit was me het jaartje wel. De onlangs democratisch gekozen wereldleider is een succesvolle zakenman met ambitie en met een kort lontje. Groot-Brittannië heeft als eerste het zinkende EU-schip verlaten. Wir schaffen das toch niet. (K)oude tijden herleven met Rusland. In Turkije heeft de rechtsstaat plaatsgemaakt voor sultan Erdogan. De voortgaande strijd in Syrië doet het hart bloeden.

Het Midden-Oosten in brand. Is het niet door de historische droogte in Israël, is het wel door brandstichting en meer nog door radicaal-islamitische groeperingen die proberen te profiteren van machtsvacuüms in de regio. Terreurorganisatie Islamitische Staat wordt op alle fronten militair bestreden. Heel juist, maar de belangrijkere strijd op het wereldtoneel wordt nauwelijks gevoerd: de ideologische oorlog tegen het islamisme.

De religie van vrede blijft met name Europese steden teisteren terwijl een discussie over Zwarte Piet veelvuldiger de actualiteit lijkt te halen in ons land. Niet alleen is de democratie aan fundamentele hervorming toe, ook de media. Spoiler: De heil van deze hervorming ligt niet in de handen van diegenen die er momenteel een zooitje van maken.

Net zoals democratie niet kan worden opgelegd, maar van onderop moet groeien, laat ook de economie zich niet sturen. Na de hypotheekcrisis, bankencrisis en eurocrisis zal er binnen afzienbare tijd een grotere financiële crisis onvermijdelijk volgen. Economische crises los je namelijk niet op met meer geld creëren. Eigenlijk laat vrij weinig zich met succes van bovenaf opgelegd worden. Ook vrede niet. In Colombia heeft het ruim vijftig jaar geduurd voordat er recent een vredesdocument werd getekend, en die vrede moet nog blijken. De vrede tussen Israël en Egypte is fragiel, zo bleek toen de door de Moslimbroederschap gesteunde Mohammed Morsi tijdelijk aan de macht kwam. Palestijnen zijn in grote mate tegenstander van een tweestatenoplossing en vechten een diplomatieke oorlog tegen de Joodse staat, terwijl nederzettingen niet het grootste obstakel voor vrede zijn, maar tegelijkertijd niet het juiste signaal afgeven.

Ondanks de misère in de wereld ben ik dankbaar dat ik in deze bijzondere tijd leef. Niet eerder in de geschiedenis van de mensheid lag de wereld aan de voeten van de gewone man op de straat. In een paar uur tijd voor relatief weinig geld sta ik op menig ander continent. En wat te denken van de internetrevolutie die zijn onmisbare intrede heeft gedaan. Relatief kort na die andere revolutie van wereldformaat met zijn fabrieken, treinen, auto’s, elektriciteit. Zoals de industriële revolutie de mensheid voorspoed bracht met een ongeëvenaard welvaartsniveau, zal de digitale revolutie leiden tot meer vrijheid en vrede in de wereld. Denk daar dus aan als je dit artikel leest op je computer of mobiele apparaat. Je draagt bij aan wereldvrede!

Zoals de boekdrukkunst de wereld veranderde door de verspreiding van politieke pamfletten tegen de Kerk of koning, zal het internet de mensheid verder vrij maken van ongewenste machthebbers. Niet voor niets dat diezelfde technologische vooruitgang voor spanningen, revoltes en bloedvergieten zorgt door conservatieve tegenkrachten met hun eigen belangen en agenda’s. China kan Google proberen te censureren en Turkije kan de NOS-site blokkeren, maar social media en het wereldwijde web laten zich niet vangen.

Onbewust is Israël het licht onder de naties door dé start up nation te zijn. Een sinaasappel kan misschien geboycot worden, maar in Israël ontwikkelde technologie laat zich niet zo makkelijk boycotten in miljoenen apparaten. Technologie maakt de wereld beter, vrijer en vreedzamer. Israel shines that light.

De wereld lijkt af en toe doorgedraaid te zijn, maar we moeten niet vergeten dat de wereld door draait. Ik ga met vol vertrouwen de toekomst in.’

Categorie:

Home » Columns en opinie » Archief Oud-columnisten » De wereld draait door – column Nathan Bouscher