Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Debat om ontkenning Le Pen Tweede Wereldoorlog

In Frankrijk is grote kritiek ontstaan op Marine Le Pen van het Front National (FN) nadat zij heeft gezegd dat het land niet verantwoordelijk is geweest voor de razzia in het wielerstadion Vélodrome d’Hiver. In 1942 dreven de nazi’s zo’n 13.000 Parijse Joden bijeen in het stadion om ze vervolgens af te voeren naar vernietigingskampen. Dit gebeurde met hulp van de Franse ambtenaren en politiemensen. Eerder boden de presidenten Jacques Chirac en Francois Hollande al officieel excuses aan voor de collaboratie in en rond het wielerstadion. In Frankrijk heerst consensus over de rol van de Franse overheidsdienaren destijds.

In een interview verklaarde Le Pen zondag dat ze vindt dat Frankrijk niet verantwoordelijk is voor het drama van ‘Vel d’Hiv’, zoals de Fransen deze donkere episode uit hun geschiedenis noemen. “Ik denk, in zijn algemeenheid, dat de mensen die toen de macht hadden verantwoordelijk waren. Niet Frankrijk”, aldus de presidentskandidate, die vervolgens een storm van kritiek over zich heen kreeg. Haar belangrijkste opponent, Emannuel Macron van middenpartij En Marche! (EM), windt er geen doekjes om. “We moeten niet vergeten dat Marine Le Pen de dochter is van Jean-Marie Le Pen”, aldus de 39-jarige politicus, die het goed doet in de peilingen.

Macron doelt op vader Jean-Marie Le Pen die in het verleden herhaaldelijk antisemitische uitspraken heeft gedaan en die de sjoa op meerdere momenten heeft ontkend. Hij werd er voor veroordeeld en door zijn dochter, die het partijleiderschap in 2011 van hem over nam, uit de partij gezet. Marine Le Pen probeert de partij sindsdien te zuiveren van onfrisse elementen en een menselijker gezicht te geven. Haar uitspraken van nu komen in die zin mogelijk ongelukkig voor haar. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is al op 23 april.

De overkoepelende organisatie van Joodse instellingen in Frankrijk, CRIF, spreekt van revisionisme. “Deze opmerkingen zijn een belediging voor Frankrijk dat in 1995 zichzelf een eer bewees door verantwoordelijkheid te nemen voor zijn rol bij de deportatie van Franse Joden”, zegt de voorman van de organisatie. Marine Le Pen gaat daar tegenin en zegt dat haar opmerkingen niets afdoen aan de persoonlijke verantwoordelijkheid die de Fransen dragen die betrokken waren bij Vel d’Hiv. Ze beschuldigt haar opponenten ervan dat die haar opmerkingen op ‘schandalige wijze’ willen gebruiken voor hun eigen politieke gewin. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X