Demonstratie vestoord door antisemiet

Een pro-Israëlische demonstratie is afgelopen weekend op de Dam in Amsterdam uit de hand gelopen nadat een man werd aangevallen door een man met antisemitische motieven. Het slachtoffer behoort mogelijk tot de groep ‘Time to stand up for Israel’, die altijd demonstreert wanneer er een pro-Palestijnse demonstratie gehouden wordt. Zo probeert deze groep een tegengeluid te laten horen. Normaal gesproken verlopen de manifestaties vreedzaam en zijn er geen gewelddadigheden tussen de pro-Palestijnse en pro-Israëlische demonstranten.

Een voorbijganger kon zich zaterdag echter niet inhouden. “Jullie fucking Joden, kankerjoden, kankerzionisten, ga naar je eigen land en demonstreer daar!!” gilde hij. Mensen verzochten hem tevergeefs om door te lopen. Er werden foto’s en video’s gemaakt, en een van de filmers werd door de man aangevallen. Omstanders grepen in en een van hen werd eveneens door de man aangevallen. Hij moest zich later laten behandelen aan zijn verwondingen. Iemand anders kalkte met een spuitbus een blauwe streep op de aanvaller, die er algauw vandoor ging. Door de streep was hij mogelijk beter traceerbaar voor de politie.

Een dame volgde de man, die daar niet van gediend was en ook haar wilde aanvallen. Andere omstanders hielden hem echter in bedwang. Wel lukte het hem om de vrouw in haar gezicht te spugen. Agenten waren al ter plaatsen en sloegen de aanvaller in de boeien. Verschillende mensen hebben aangifte gedaan. De volgende dag liepen dingen uit de hand bij een pro-Erdogan demonstratie op Plein ’40-’45 in Amsterdam Nieuw-West. Daar bracht een Turkse Nederlander de Hitlergroet en schreeuwde hij nazistische leuzen. Hij werd aangehouden. ME’ers werden uitgescholden voor kankerjoden en Joden. Hetzelfde gebeurde bij een pro-Erdogandemonstratie in Rotterdam.

Categorie:

Home » Nieuws » Demonstratie vestoord door antisemiet