Demonstraties verwacht in Londen tijdens bezoek Netanyahu

YouTube

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu brengt vrijdag en zaterdag een officieel bezoek aan Groot-Brittannië. Hij heeft onder meer een ontmoeting in Londen met zijn ambtsgenoot Rishi Sunak. Tegenstanders van de juridische hervormingen in Israël hebben demonstraties aangekondigd.

De juridische hervormingen die Netanyahu wil doorvoeren, krijgen in eigen land en daarbuiten veel kritiek. Het grootste struikelblok is de inperking van de macht van het Hooggerechtshof en de verruimde bevoegdheden van de Knesset. Het parlement krijgt meer zeggenschap in de benoemingen van de rechters en krijgt de mogelijkheid om beslissingen van de hoogste rechtelijke macht terug te draaien.

Eerder deze week nam het parlement een wet aan die het moeilijker maakt om een premier af te zetten. Voortaan kan alleen het parlement die beslissing nemen. Daardoor spelen het Hooggerechtshof en het Openbaar Ministerie geen rol meer bij een eventuele afzettingsprocedure.

De oppositie in Israël maakt zich grote zorgen over de scheiding tussen de rechterlijke en de wetgevende macht. Daarnaast beschuldigen oppositiepartijen in de Knesset Netanyahu ervan zijn positie veilig te stellen. Er loopt een aantal zaken tegen hem wegens vermeende corruptie.

Protesten
De afgelopen weken zijn tienduizenden mensen in Israël de straat op gegaan om te protesteren tegen de hervormingen. De verwachting is dat Netanyahu ook in Londen wordt geconfronteerd met demonstraties. Tegenstanders hebben een onrustig weekend aangekondigd in de hoofdstad. Sharon Shochat is van plan kleinschalige protesten door de hele stad te organiseren, zegt zij in een interview met The Jewish Chronicle. Die bestaan uit muziek, optredens en een zogeheten Speaker’s Corner, waar iedereen zijn zegje kan doen. Zij verwacht veel Israëlische expats en Britse Joden. Daarnaast staat een grote betoging op het programma in het centrum van de stad.

Netanyahu blijft benadrukken dat de nieuwe koers geen bedreiging is voor de Israëlische democratie. Maar de buitenlandse kritiek neemt toe. Tijdens een bezoek van de premier aan Duitsland, vorige week, sprak Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) zijn zorgen uit. Zelfs de Amerikaanse president Joe Biden heeft de Israëlische verzocht te zoeken naar een compromis. Tot nu toe zijn die zorgen niet weggenomen.

Lees ook:
Scholz koorddanst bij Netanyahu tussen samenwerking en kritiek op justitiehervorming

Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) en zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu (Likud) hebben elkaar ontmoet in Berlijn. Tijdens het treffen spraak de Duitser zijn zorgen uit over de hervormingen die de Israëlische regering wil uitvoeren op het gebied van justitie, en over de politiek-maatschappelijke situatie. Vooraf hadden duizend intellectuelen per brief aan Scholz geëist het bezoek af te blazen. Dat gebeurde niet. Met Netanyahu werden tevens de slachtoffers van het nazi-regime herdacht. Voor Scholz was het dus koorddansen.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Demonstraties verwacht in Londen tijdens bezoek Netanyahu