Den Haag en de Atlantikwall, een unieke tentoonstelling

Beeld: schev
Beeld: schev

De evacuatie van 135.000 inwoners van Den Haag en de sloop van een deel van de stad in de Tweede Wereldoorlog staan in de tentoonstelling centraal. De expositie vindt plaats ter gelegenheid van de herdenking van zeventig jaar bevrijding. Bijzondere bruiklenen van bunkermusea, verzetsmusea en het ministerie van Defensie maken deel uit van de tentoonstelling. Hierin wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog verbonden met de actualiteit van de huidige werkzaamheden van de 160 internationale organisaties die Den Haag heeft op het gebied van Recht, Vrede en Veiligheid. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 1 november 2015.

De bunkers in de duinen, het Malieveld, landgoed Clingendael, Duindorp en de boulevard van Scheveningen maakten deel uit van de Atlantikwall. Dit is op indrukwekkende wijze zichtbaar in de vormgeving van de tentoonstelling. De bezoeker loopt over een plattegrond van de stad die zo groot is als de hele tentoonstelling. Op deze plattegrond vormt elke ‘plaats van herinnering’ een eiland met originele objecten, verhalen en historisch foto’s. Grote projecties op de wand laten fotomontages zien van bekende plekken in de stad toen en nu.

Een digitale project dat aansluit bij de tentoonstelling is Joods Scheveningen. In het project, dat sinds enige tijd online staat, kunnen bezoekers een kijkje nemen in de Harstenhoekweg. In deze straat en de omliggende buurt woonden tot in de jaren ’40-’45 veel Joodse Nederlanders. De site brengt de buurt van toen virtueel in kaart. Maker en historicus Wim Willems is echter op zoek naar mensen die de bewoners hebben gekend. Nabestaanden mogen zich ook bij hem melden [bl]. 

Categorie:

Home » Nieuws » Den Haag en de Atlantikwall, een unieke tentoonstelling