Denemarken en Oostenrijk concretiseren samenwerking met Israël op corona

YouTube

Oostenrijk en Denemarken gaan samen met Israël een nieuwe generatie coronavaccins produceren. Dat hebben de premiers van beide EU-landen na een gesprek met hun Israëlische collega Benjamin Netanyahu aangekondigd. “We kunnen niet langer alleen afhankelijk zijn van de Europese Unie,” klinkt het. Nadat Hongarije en Slowakije eigenhandig grote hoeveelheden van het Russische coronavaccin Sputnik5 hebben aangeschaft is dit de volgende barst in de gezamenlijke coronastrategie van de EU. Israël is verheugd met de samenwerking.

Premier Mette Frederiksen van Denemarken en kanselier Sebastian Kurz van Oostenrijk waren donderdagmiddag te gast in Jeruzalem. “Dit is een speciale dag waarin twee dynamische Europese leiders hier naartoe gekomen zijn,” zei Netanyahu in een persconferentie. Hij benadrukte dat negentig procent van de Israëliche bevolking al op zijn minst een spuitje tegen corona heeft gehad en dat Israël een voorbeeld voor de wereld kan zijn. ‘Na deze ronde van het virus zal het terugkeren. We weten ook niet wanneer of hoe het virus zal terugkomen. Daarom moeten we de krachten bundelen van drie kleine, maar erg kansrijke landen.”

Tweede generatie
Het coronavirus muteert volop. Zo zijn er Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten. Sommigen zijn soms veel besmettelijker en dodelijk zijn dan het oorspronkelijke virus. Om tegen die nieuwe varianten beschermd te zijn, willen Oostenrijk en Denemarken zo snel mogelijk over ‘tweede generatievaccins’ beschikken. Dit zijn vaccins die ook effectief zijn tegen de nieuwe varianten. Israël is daar eveneens op gericht, aldus Netanyahu. Hij hoorde Kurz en Frederiksen zeggen dat zij niet alleen van de EU afhankelijk willen zijn en stappen willen zetten. De Deense premier zei ‘dezelfde visie’ te delen met Netanyahu en Kurz.

Volgens kanselier Kurz kan de pandemie alleen verslagen worden ‘door wereldwijd samen te werken’. Met de huidige vaccins kunnen we een iets normalere zomer hebben, aldus de Oostenrijker. “Maar we moeten ons nu al voorbereiden op de volgende fases van de pandemie na de zomer. Experts hebben gezegd dat we in Oostenrijk alleen al dertig miljoen doses van die nieuwe vaccins nodig zullen hebben in de volgende jaren. We moeten daarom samenwerken binnen de Europese Unie, maar we moeten ook wereldwijd samenwerken.” Samenwerken met Israël ligt voor de hand. Kurz: “De wereld kijkt met bewondering naar Israël, het eerste land dat vaccineerde en het eerste land dat toont dat het mogelijk is om dit virus te verslaan.”


Franse kritiek
Andere EU-landen zijn kritisch over de stap van Denemarken en Oostenrijk. Ze zouden niet in de pas lopen en niet solidair zijn naar de anderen, luidt het. Vooral Frankrijk is kritisch. Parijs vindt dat ‘het Europese kader’ het meest geschikt blijft om ‘de solidariteit en collectieve effectiviteit’ binnen de EU te garanderen. Het Europese Medicijnen Agentschap (EMA) in Amsterdam werkt momenteel aan de noodprocedure voor het versnellen van tweede generatievaccins. De EU zal die inspanningen verdubbelen, aldus de Fransen, die onderkennen dat er soms ‘grote gebreken’ zijn, maar ‘pogingen tot afscheiding’ betreuren.

Daarmee wordt ook gedoeld op Hongarije en Slowakije, EU-landen die apart van het Europese inkoopprogramma vele dosis van het Russische Sputnik5-vaccin hebben gekocht. De Hongaren haalden twee miljoen dosis binnen en de Slowaken kochten er zeker tweehonderdduizend. Ook Tsjechië en Kroatië denken na over het inkopen van Sputnik5. Dat medicijn is echter nog niet goedgekeurd door de EMA en wordt voorlopig ook nog niet ingekocht door de Europese Unie. Brussel kan landen echter niet betellen hun eigen weg te gaan.

Lees ook:
Israël gaat terug naar het normale leven dankzij vaccinatieprogramma

Het effectieve vaccinatieprogramma in Israël laat al resultaten zien en daardoor kan de bevolking langzaamaan terugkeren naar het oude leven. Bij de helft van de mensen is inmiddels een prik gezet en de rest volgt snel. Jongeren krijgen een spuitje aangeboden in speciale bars, waar ze een shotje alcohol gratis krijgen.
Categorie: |

Home » Nieuws » Denemarken en Oostenrijk concretiseren samenwerking met Israël op corona