Denen herdenken slachtoffers terreur

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

In Kopenhagen zijn de twee dodelijke slachtoffers van de terreuraanslagen van vorig jaar massaal herdacht. In de nacht van 14 op 15 januari 2015 vielen islamitische terroristen onder meer de oude synagoge van de Deense hoofdstad aan. Daarbij kwam bewaker Dan Uzan (37) om het leven. Eerder viel een andere terrorist een bijeenkomst met een cartoonist aan, waarbij filmmaker Finn Norgaard (55) omgebracht werd.

De twee werden maandag in Kopenhagen herdacht met een ketting van licht. Zeker achttienhonderd kaarsen waren opgesteld tussen de twee plaatsen van de aanslagen in, zodat mensen erbij stil konden staan of erlangs konden lopen. De Denen kwamen massaal op de kaarsenketting af om de doden te gedenken. De Deense media deden uitgebreid verslag van de bijeenkomst, waaronder live op de televisie.

Aan het begin van de plechtigheid legde de Deense premier Lars Løkke Rasmussen (Venstre) een krans op beide plaatsen van de aanslagen. “Wij Denen hebben laten zien dat we erop staan om ons vredelievende leven te willen leven. We zullen niet toegeven en niet opgeven”, aldus Rasmussen in een toespraak. De voorman van de Joodse gemeenschap van Denemarken liet weten dat de nabestaanden van bewaker Uzan een stichting hebben opgericht, die een basketbalhal wil neerzetten ter nagedachtenis van hun overleden familielid.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Denen herdenken slachtoffers terreur