Plaatsvervangend schaamrood – commentaar Esther Voet

Esther Voet
FB

‘Heerlijk, een pittig maatschappelijk debat. Ik mag het graag op het scherpst van de snede voeren. Maar vooral op social media profileren zich mensen, vaak anoniem, die niet weten wanneer ze een grens overschrijden; waar de beschaving ophoudt en het schelden – zelfs tot bedreigingen aan toe – begint.

Die haatberichten nemen zowel op Facebook als op Twitter bizarre vormen aan. Minister van SZW Lodewijk Asscher, die dag in dag uit emmers stront over zich heen krijgt, had er genoeg van en postte, zoals u in de Varia kunt lezen, een prachtig weerwoord, waarbij hij ook een aantal meldingen plaatste van afzenders die ik meteen herkende.

De “grapjes” over Asschers afkomst en de rol van zijn overgrootvader in de Joodse Raad komen ook uit Joodse kring. Dan heb ik het nog niet over de extremistische verwensingen die publieke figuren die niet in radicalisme meegaan naar het hoofd geslingerd krijgen. Kijk, dat puberale twitteraartjes, autochtoon of allochtoon, een heropvoedingscursus nodig hebben is tot daaraantoe, maar ik krijg plaatsvervangend het schaamrood op de kaken als ik zie dat er volwassenen bij ons rondlopen die minstens zo extreem zijn.

Het NIW wil zich op Facebook en Twitter breder gaan profileren, we onderzoeken of we digitaal zichtbaarder kunnen worden, maar tegelijkertijd is de vraag: wat doen we met modereren? Want dat is een tijdrovende klus en ongetwijfeld zullen er reaguurders zijn die zich niet zullen weten te gedragen, ook onder onze lezers. Kenners hebben het over de ‘pubertijd van de social media’. Ik denk dat het anders ligt. Veel beter kun je zeggen dat de social media worden misbruikt door mensen die de pubertijd nooit zijn ontgroeid.’

Dit artikel verscheen als hoofdredactioneel commentaar in het Nieuw Israelietisch Weekblad. Het NIW is een partner van Jonet en publiceert artikelen op deze site. Deze week in het blad:

– De kwestie 10, Joodse Les. De Joodse les houdt de gemoederen bezig. Na de noodkreet van Mirjam Filarsky-Engelsman in het NIW van vorige week, deze week de visie van David Brilleslijper en Nathan Moked.

– Het forum 12, Gezellig. De een wil er niet dood gevonden worden, voor de ander is het de buurt en thuis: Buitenveldert. Hoe kijken Joden uit heel Nederland naar deze naoorlogse Jodenbuurt?

Verslag uit het buitenland 18. Fenomeen. Joden in Rusland hadden het niet eerder zo goed. Onder zelfverklaard ‘vriend van de Joden’ Poetin leeft de Moskouse buurt Marina Rosjtsja als nooit tevoren. Voorlopig.

Silicon Wadi 27. Intense band. Hoe kritisch de beide landen elkaar in politiek opzicht ook benaderen, de economische samenwerking tussen Israël en Nederland wordt steeds intenser, met dank aan de innovatie.

Categorie:

Home » Columns en opinie » Gastcolumns en blogs » Plaatsvervangend schaamrood – commentaar Esther Voet