DENK Utrecht: Moslims net zo behandeld als Joden in Tweede Wereldoorlog

DENK

In Utrecht is commotie ontstaan na een voorstel van de politieke beweging DENK. De partijafdeling wil films verbieden die zouden aanzetten tot haat tegen moslims. Het argument wordt kracht bij gezet door de moslims van nu te vergelijken met de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Verwezen wordt naar anti-Joodse propagandafilms van de nazi’s. Vooralsnog is alleen de lokale PVV-fractie tegen DENK in het verweer gekomen. Dit alles meldt de Utrechtse stadsredactie van De Telegraaf. De bewuste film was alleen afgelopen weekend in de zalen te zien.

Indiase film

Fractievoorzitter Ismael El Abassi spreekt van ‘haatzaaiende en provocerende films’ die hij in Utrecht wil verbieden. Hij verwijst naar de film ’The Kerala Story’, die afgelopen weekend draaide in de Utrechtse bioscoop Kinepolis. Dat is een Indiase film die gaat over een groep hindoeïstische vrouwen die zich gedwongen moet aansluiten bij de islam en vervolgens naar terreurgroep IS in Syrië wordt gestuurd. In India, waar hindoes en moslims op gespannen voet leven, is de film omstreden. In Nederland wordt hij vooral door Indiërs en Hindoestanen van Surinaamse komaf bekeken.

Verbod afdwingen

Niettemin vindt El Abassi de film in de Domstad niet kunnen. “We veroordelen ten zeerste elke vorm van haatzaaiende propaganda die is gericht tegen een specifieke religieuze groep. Dergelijke acties staan haaks op de fundamentele waarden van onze democratische samenleving,” aldus de DENK-voorman in De Telegraaf. Hij wil een verbod op de film en zal donderdag in de raadsvergadering vragen over de vertoning stellen aan de cultuurwethouder.

‘Moslims nieuwe Joden’

Los daarvan vergelijkt DENK Utrecht de positie van de moslims met die van de Joden van weleer. El Abassi: “Jud Süss was een zorgwekkende film die in de bioscopen draaide in de nazitijd en die een verwoestend effect heeft gehad op de Joodse gemeenschap en heeft bijgedragen aan het verspreiden van antisemitische stereotypen en haat. Je zou zeggen dat we hebben geleerd van deze zwarte bladzijdes in onze geschiedenis.”

Censuur

Dat laatste schiet bij de PVV in Utrecht in het verkeerde keelgat. Raadslid David Bosch vindt de vergelijking nergens op slaan. “Ze willen dat het college gaat bepalen wat wel en niet in Utrechtse bioscopen gaat draaien. Dat is echt belachelijk. Ik heb ook weleens een historische film gezien, waarbij ik dacht dat die niet helemaal klopte. Maar dan ga je niet meteen verzoeken of die film kan worden verboden,” zegt hij in de krant. Volgens de PVV kan DENK naar de rechter stappen om een verbod af te dwingen en is het gemeentebestuur daar niet voor bedoeld. De partij spreekt verder van censuur.

Bioscoop neutraal

Volgens bioscoopuitbater Kinepolis valt de besproken film onder het ‘multiculturele aanbod’ van het theater. In Utrecht worden al jaren Indiase blockbusters gedraaid. Het gaat voornamelijk om films van Bollywood, een populair genre onder Hindoestaanse Nederlanders en Indiërs die in Nederland wonen. Kinepolis stelt zich neutraal op en zegt dat politieke en religieuze thema’s die als kwetsend worden ervaren onvermijdelijk zijn in fictiefilms, een creatief product. Het bedrijf heeft begrip voor de gevoeligheid, maar stelt dat het ‘moeilijk en niet wenselijk is om als bioscoopuitbater de inhoud van fictiefilms te beoordelen op politieke of religieuze gevoeligheid’.

Lees ook:
Kuzu: Turkse gastarbeiders waren zoals Joden

Voorman Tunahan Kuzu van de politieke beweging DENK vergelijkt de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders van weleer met de sefardische Joden die in de 16de eeuw naar Nederland kwamen. De Sefardiem waren vluchtelingen, die huis en haard moesten verlaten voor de inquisitie in Spanje en Portugal. Volgens Kuzu staat de vlucht van deze Joden in dezelfde traditie als de economische migratie van de gastarbeiders uit Turkije en Marokko.

Categorie:

Home » Nieuws » DENK Utrecht: Moslims net zo behandeld als Joden in Tweede Wereldoorlog