Baudet onderuit in hoger beroep Holocaust-vergelijkingszaak

wikipedia

Leider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) en zijn advocaat Gerard Spong hebben hun hoger beroepszaak verloren over de Holocaustvergelijkingen die de politicus eerder maakte. Het Amsterdamse gerechtshof vindt net als de rechtbank dat Baudets vergelijkingen tussen het coronabeleid van de regering en de Jodenvervolging en Sjoa van weleer niet kunnen. In 2021 werd hij door de rechter veroordeeld voor het maken van de vergelijking. Zijn hoger beroep heeft voor hem niet kunnen baten. Het CIDI, CJO en Sjoa-overlevenden zijn verheugd en opgelucht.

Voldoende grond

Na de uitspraak van de rechter van 2021 gingen Baudet en Spong door naar het gerechtshof. ‘Er is voldoende grond voor toewijzing van de vordering zoals de rechtbank heeft gedaan’, aldus het hof op woensdag. ‘Het komt erop neer dat Baudet zonder feitelijke grond de positie van ongevaccineerden heeft vergeleken met de positie van Joden tijdens de Holocaust. Dat leidt tot het bagatelliseren van de Holocaust en levert daarmee een inbreuk op op de rechten van de overlevenden van de Holocaust en de nabestaanden van de slachtoffers daarvan’.

Antisemitisme verspreid

Volgens het gerechtshof is het bovendien aannemelijk dat Baudets uitlatingen leidden ‘tot de verspreiding van antisemitische uitlatingen op het internet hetgeen maatschappelijk ongewenst is en tot een verdere krenking heeft geleid. Er is daarmee voldoende grond om in dit geval de rechten van de overlevenden en nabestaanden te laten prevaleren boven de vrijheid van meningsuiting van Baudet’. De politicus gooide het erop dat hij als volksvertegenwoordiger meer vrijheid en ruimte heeft om het debat aan te jagen, maar daar gaat ook het hof niet in mee.

Getto van Lódz

In 2021 spanden het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), het Centraal Joods Overleg (CJO) en vier Sjoa-overlevenden samen een kort geding aan tegen Baudet. Dat gebeurde adat hij op sociale media ongevaccineerden ‘de nieuwe Joden’ had genoemd. Hij stelde daarnaast de coronamaatregelen gelijk aan de Holocaust, door onder andere twee foto’s te delen waarin hij een parallel trok tussen een jongetje dat vanachter een hek naar de Sinterklaasoptocht keek en een Joods kind dat in het getto van Lódz op zijn deportatie wachtte. In het kort geding werdt de klagende partij op alle punten door de rechter in het gelijk gesteld.

Volledig mank

‘Voor de Joodse gemeenschap is het van groot belang dat het gerechtshof ook in het hoger beroep heeft geoordeeld dat dit soort vergelijkingen tussen de Holocaust en een pandemie onrechtmatig zijn’, schrijft het CIDI in een persbericht. ‘Het gerechtshof constateerde bovendien dat de uitingen van Baudet leidden tot een groot aantal antisemitische uitingen op sociale media. De vergelijkingen van Baudet gingen historisch volledig mank en zijn onnodig kwetsend voor Holocaustoverlevenden en nabestaanden. Bovendien hollen ze de betekenis van de Holocaust uit. Die uitholling is gevaarlijk omdat de Holocaust laat zien waartoe antisemitisme en racisme in hun ultieme vorm kunnen leiden’.

Verheugd en opgelucht

Het CIDI, CJO en de Sjoa-overlevenden zijn verheugd en opgelucht over de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof. De organisatie verwacht ‘dat er een waarschuwende werking uitgaat van dit belangrijke arrest. Mensen die het in de toekomst in hun hoofd halen dit soort vergelijkingen te trekken, zijn nu gewaarschuwd dat dit onrechtmatig is en tot zware financiële gevolgen kan leiden’. Baudet zelf heeft nog geen reactie gegeven op het oordeel van het hof. Vorig jaar werd hij in een andere zaak, aangespannen door Herman Loonstein, niet bestraft.

Reactie CJO

CJO-voorzitter Chanan Hertzberger benadrukt dat de uitspraak van het gerechtshof een bevestiging van die van de rechtbank is. “De vrijheid van meningsuiting is niet belangrijker dan het mogen krenken van mensen, in dit geval het beledigen van Joden. Daarmee heeft het hof kristalhelder duidelijk gemaakt dat vergelijkingen zoals Baudet die maakt, maar die we ook elders in de samenleving tegen kunnen komen, over de juridische schreef gaan. In juridische termen: dit is onrechtmatig. In gewone mensentaal: er zijn grenzen aan vergelijkingen die je in het openbaar mag maken, en de vergelijking trekken tussen maatregelen ter bestrijding van de Corona-pandemie en de Sjoa mag niet. Niet door gewone mensen en zeker ook niet door politici en Tweede Kamerleden.” 

Lees ook:
OM: omstreden tweet Baudet niet strafbaar en dus geen vervolging

Thierry Baudet zal niet worden vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM) voor een omstreden tweet van zijn hand over de Holocaust. Volgens het OM is de leider van Forum voor Democratie (FvD) niet strafbaar, omdat er geen sprake is van discriminatie. Hij vergeleek in de tweet het coronabeleid met de Sjoa en Jodenvervolging. Het OM stelt dat hij dit deed om als volksvertegenwoordiger het debat aan te jagen en niet om te discrimineren.

Categorie:

Home » Nieuws » Baudet onderuit in hoger beroep Holocaust-vergelijkingszaak