Derde vaccinatieronde voor ouderen in Israël

Derde vaccinatie, CDC

Ouderen in Israël kunnen sinds zondag een derde, aanvullende, prik krijgen met het Pfizer-vaccin tegen het coronavirus. Mensen ouder dan zestig jaar komen hiervoor in aanmerking. Israël is het eerste land dat dit zogenoemde booster-shot aanbiedt.

De Israëlische gezondheidsdienst besloot tot een derde vaccinatieronde vanwege het oplopende aantal besmettingen met de deltavariant van het coronavirus. Vooral jongeren die nog niet zijn gevaccineerd en mensen die ongeveer zes maanden geleden hun prikken kregen, blijken vatbaar. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen dagen gestegen met ruim 2000 per dag. Ook worden meer mensen ziek. Hoewel de huidige situatie niet is te vergelijken met het hoogtepunt van de pandemie, ziet het ministerie van Volksgezondheid voldoende aanleiding om extra alert te zijn. Premier Naftali Bennett kondigde de maatregel aan in een landelijke televisietoespraak. Afgelopen vrijdag liet president Isaac Herzog zich voor de derde keer prikken. Mensen met een onderliggende aandoening kregen die mogelijkheid al eerder.

Israël heeft een van de succesvolste vaccinatiecampagnes ter wereld. Zo’n zestig procent van de bevolking is volledig ingeënt met het Pfizer-vaccin. Maar uit voorlopige studies blijkt dat mensen die in januari dit jaar hun eerste prik kregen, op dit moment minder zijn beschermd. Bovendien blijkt dat het Pfizer-vaccin maar voor zo’n zeventig procent effectief is tegen de deltavariant. Ook Pfizer zelf geeft aan dat de werking van het vaccin na ongeveer zes maanden iets afneemt. Het concern adviseert om iedereen maximaal twaalf maanden na de tweede prik een derde vaccinatie te geven. Die boosterprik is bedoeld om het immuunsysteem van het lichaam een nieuwe impuls te geven.

Eerder deze maand kondigde de overheid aan dat ook kinderen vanaf vijf jaar met een kwetsbare gezondheid in aanmerking komen voor vaccinatie. Het gaat om kinderen met ernstig overgewicht, of hart- of longproblemen. Het is niet de bedoeling om alle kinderen in Israël te vaccineren.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is nog niet overtuigd van de noodzaak van een derde vaccinatieronde. De organisatie pleit ervoor om de beschikbare doses eerst te gebruiken voor een wereldwijde vaccinatiecampagne. Vooral arme landen hebben onvoldoende middelen om hun bevolking te beschermen tegen het virus. In Nederland heeft het demissionair kabinet nog geen besluit genomen.

Lees ook:
Coronaprik voor de allerkleinsten in Israël. Israël gaat over op het vaccineren van jonge kinderen met een onderliggende aandoening. Het gaat om kleuters vanaf vijf jaar die al een ziekte onder de leden hebben en daardoor kwetsbaar zijn. De overheid wil met deze actie het aantal gevaccineerden vergroten.

Categorie: |

Home » Nieuws » Derde vaccinatieronde voor ouderen in Israël