Di Rupo torpedeert wapentransport naar Israël

Elio di Rupo en Hadja Lahbib (foto: K. Rijken)

Er mogen geen wapens en munitie meer worden uit- of doorgevoerd vanuit Wallonië naar Israël. Dat heeft de Waalse regering van minister-president Elio di Rupo (PS) besloten. Het besluit komt na de de Israëlische luchtaanval op Rafah die resulteerde in een brand in een tentenkamp met Gazanen. Franstalig België gaat door het verbod nagenoeg op slot voor wapenhandel met Israël. Belgische wapenbedrijven als Herstal hebben het nakijken.

De aanleiding voor de beslissing van Di Rupo ligt in het feit dat de De Morgen, Le Soir en de RTBF onthulden dat er sinds 7 oktober zeventig ton munitie en explosieven vanuit Luik naar Israël is vervoerd. Het gaat om ontstekers, rookmunitie en explosieven voor drones. Een deel ervan ging direct naar het Israëlische leger (IDF), iets waar de Franstalige sociaaldemocraten en groenen erg kritisch op zijn. Beiden zitten in de Waalse en federale regering.

De uitvoer van de wapens en munitie zijn mogelijk een schending van het decreet de Waalse regering eerder uitvaardigde. Dat bepaalt dat er geen vergunningen meer zouden komen voor doorvoer van een op een ander vliegtuig vanuit Wallonië naar Israël. Echter, het decreet voorzag niet in een verbod van doorvoer zonder doorladen. Di Rupo scherpte het decreet eind vorig jaar wel aan door exportvergunningen voor munitie uit Wallonië naar Israël op te schorten.

Uitdaging

Nu wordt de wapen- en munitiehandel vanuit de deelstaat met Israël aan banden gelegd, aldus Di Rupo. ‘Gezien de situatie in Gaza en de uitspraken van het Internationaal Gerechtshof heeft de minister-president een ministerieel besluit ondertekend dat alle doorvoer van wapens, met of zonder overlading, naar Israël verbiedt’, meldt zijn kabinet in Namen. Israël-kritische ngo’s zijn tevreden. Zij pleitten al langer voor deze stap.

De luchtvaartmaatschappij Challenge, geleid door de Israëliër Yossi Shoukroun, vervoerde het militaire materiaal van New York naar Israël. De toestellen met munitie en explosieven maakten een tussenstop in Bierset. Waalse regering begin februari opnieuw gezegd geen doorvoer- of exportvergunningen voor Israël meer af te geven, maar voerde mogelijk geen controle uit. Voor Challenge wordt het nu de uitdaging om een andere doorvoerroute te vinden.

Challenge maakte volgens de krant De Tijd gebruik van een gat in de regelgeving: ‘de doorvoer zonder overslag’. Tot nu was er geen vergunning nodig als een vliegtuig een korte tussenstop maakte in de luchthaven van Luik, zonder de vracht uit het ruim te halen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Di Rupo torpedeert wapentransport naar Israël