Discussie in Vlaanderen om werkbezoek Bart De Wever (N-VA) aan Israël

Bart De Wever
M. Pieters, wikipedia commons

Bart de Wever brengt als burgemeester van Antwerpen een vijfdaags werkbezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. De N-VA-leider, die tevens als machtigste politicus van Vlaanderen wordt gezien, krijgt daarop kritiek van links en rechts. De discussie draait vooral om de vraag of De Wever wel naar Israël moet afreizen, dat door Groen en de extrreem-linkse PVDA wordt gezien als ‘apartheidstaat’. Tegelijkertijd is er het Vlaams Belang (VB), dat weer schiet op deze partijen. “Met PVDA krijg je een islamo-communistisch anti-Israël-feestje,” zegt de Antwerpse VB-leider Sam van Rooy.

Politieopleiding

Het was in de afgelopen dagen alle ballen op Bart de Wever, zo leek het. De burgervader, die in zijn tweede termijn zit, bezoekt deze week Jeruzalem, Tel Aviv, Haifa en Bethlehem. In de Israëlische hoofdstad doet hij onder meer een politieopleiding aan, waar Vlaamse politiekorpsen een programma volgen in de strijd tegen terreur en haatmisdrijven. Dit is bedoeld om toekomstige terreurdreigingen tegen te gaan en aanslagen zoals in 2016 in Brussel te voorkomen. De Wever zelf geldt als een vriend van de Joodse bewoners van Antwerpen en van de Staat Israël.

Petitie

De Israëlische legeractie in Jenin van afgelopen week deed linkse oppositiepartijen in de Antwerpse raad in de pen klimmen. Zo kwam de PVDA [dit is de zusterpartij van de Nederlandse SP, red.] met een online petitie tegen het werkbezoek van De Wever. Groen ging daar over heen door een motie in te dienen die dienstreizen als deze moet voorkomen. Voorman Bogdan Van Den Berghe van Groen in Antwerpen zegt tegen Belga: “Terwijl de federale regering de inval veroordeelt, gaat dit stadsbestuur met haar bezoek in tegengestelde richting. Wij verwachten dat De Wever de oorlogsmisdaden van Israël veroordeelt en mensenrechten centraal zet.”

Dubbele standaard

De Wever zelf is niet gediend van de kritiek. Hij kaatste de bal terug door aan te geven dat de partijen met twee maten meten. Met name de PVDA moest het ontgelden. Die partij spreekt zich immers niet uit tegen mensenrechtenschendingen tegen moslims in China en wil de ‘genocide in Oekraïne’ niet erkennen, aldus de N-VA-leider en burgemeester. “Op vlak van mensenrechten hoeven we ons door PVDA niet meteen aangesproken te voelen.” Hij zal maandag gewoon naar Israël en de Palestijnse gebieden afreizen, en daar zijn programma afwerken.

‘Islamitische vriendjes’

In zijn woordenstrijd krijgt De Wever bijval van Vlaams Belang. Sam van Rooy, de VB-voorman in de Scheldestad, schiet met scherp op PVDA en Groen. “Hebben we PVDA eigenlijk al eens serieus gehoord over het moorddadige islamitische terreurregime van Iran? Nee. Maar als het gaat over de enige Joodse staat ter wereld, dan gaan alle, leugenachtige, remmen los en krijg je met PVDA een islamo-communistisch anti-Israëlfeestje,” zegt de VB’er. Tegenover Groen doet Van Rooy er nog een schepje bovenop: “Groen zou geen traan laten mochten haar islamitische vriendjes de jihadistische daad bij het woord kunnen voegen.”

Verkiezingen op komst

Niettemin gaat de werkreis van De Wever aan Israël en de Palestijnse gebieden dus door. Het is normaal dat burgemeester in België dergelijke werkbezoeken in het buitenland afleggen. Zo worden de banden met zustergemeenten of andere overheden versterkt. Ook kan het bedrijfsleven baat hebben bij zo’n bezoek: burgemeesters worden vaak met open armen ontvangen door collega’s, waardoor op lokaal niveau deuren open gaan. Volgend jaar zijn er in juni verkiezingen in België op federaal, gewestelijk en gemeenschappelijk vlak. In het najaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Zowel de N-VA als het VB gooien in de peilingen hoge ogen.

Lees ook:
Bart de Wever brengt hulde aan 75-jarig Israël

Burgemeester van Antwerpen en tevens N-VA-partijleider Bart de Wever heeft Israël gefeliciteerd met haar 75-jarig bestaan. Dat deed de politicus in opinieblad Joods Actueel, waar hij het land prees om wat er allemaal bereikt is. Zijn stad kent een Joodse gemeenschap en daar is De Wever zich wel bewust van. ‘In het belang van onze hele stadsgemeenschap mogen we gewelddadige conflicten en politieke stormen elders in de wereld niet naar Antwerpen importeren’.

Categorie: |

Home » Nieuws » Discussie in Vlaanderen om werkbezoek Bart De Wever (N-VA) aan Israël