Drie aanhoudingen bij pro-Palestijnse mars Amsterdam

Pro-Palestijnse demo op de Dam, 15 oktober 2023 (YouTube)

De politie heeft drie mensen aangehouden tijdens de pro-Palestijnse demonstratie en mars in Amsterdam. Op de Dam en tijdens de tocht naar het Westerpark werden antisemitische leuzen gescandeerd. Tegelijk was er op het Beursplein een kleine pro-Israëlische demonstratie aan de gang. Een groep ging van de Dam naar hen toe, maar de ME dreef hen weg met honden en paarden.

‘Rutte de schuld’

Op de Dam waren zo’n tien- tot vijftienduizend mensen samengekomen, voornamelijk burgers van islamitische komaf. Er werden alleen Arabische en Engelse leuzen geroepen. Een aantal antisemitische kreten waren er ook, onder meer dat Israël een apartheidsstaat en een terreurstaat is, en dat alle Joden weg moeten uit het gebied. Volgens een van de sprekers geeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) ‘groen licht voor genocide’.

Beursplein

Toen de menigte zich richting het Westerpark begaf, bleef een groep achter die zich richting het Beursplein begaf. Daar stond een kleine groep pro-Israëldemonstranten te demonstreren. Toen de pro-Palestijnse demonstranten aankwamen, werd de situatie grimmig. Er volgden opstootjes en de Mobiele Eenheid moest er tussen komen. De aanvallers werden van de pro-Israëlische demonstranten op afstand gehouden, onder meer met de wapenstok, honden en paarden.

Drie arrestanten

Vooraf was de demonstranten verboden om de Hamas-vlag te dragen en pro-Hamas- en antisemitische opmerkingen te maken. De politie heeft mede daarom drie aanhoudingen verricht. Een van de gearresteerde mensen toonde de Hamas-vlag. Verder moest de organisatie een eigen ordedienst hebben de demonstranten zou aanspreken die over de schreef zouden gaan. Of dat is gebeurd, is de vraag, want op de beelden is te zien dat er geregeld antisemitische uitingen zijn geweest.

Categorie:

Home » Nieuws » Drie aanhoudingen bij pro-Palestijnse mars Amsterdam