Duitse Joden tevreden over verklaring Reformatie

Maarten Luther
garthbox (dv)

De Joodse gemeenschap in Duitsland is tevreden met de verklaring van de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) over de houding van de Reformatorische kerk met betrekking tot het antisemitisme. Volgens president Josef Schuster van de Centrale raad voor Joden in Deutschland, spreekt de EKD ‘duidelijke woorden’ over de schuld van de Reformatie ten aanzien van de Joden. Hij mocht de synode van de EKD in Bremen zondag openen en gaf deze woorden mee aan de deelnemers.

Deze zomer is in Duitsland beroering ontstaan over de aanloop naar het Maarten Luther-jaar 2017. Schuster wil dat de EKD, waar de Duitse Reformatorische kerk een onderdeel van is, duidelijk afstand neemt van de antisemitische denkbeelden van Luther. Alom is bekend dat de hervormer van weleer de Joden in een hoek zette waar het bijvoorbeeld ging om de kruisiging van Jezus Christus. De Reformatorische kerk en daarmee de EKD hebben echter nooit afstand genomen van zijn antisemitische leer.

Naar aanleiding van het openingswoord van Schuster gaf EKD-voorvrouw Margot Käßmann aan dat de kerk ‘zich kan distantiëren van deze geschriften van Luther’. Ook onderkende ze dat de EKD in de jaren dertig en veertig weinig tot niets deed om de Joden in Duitsland te beschermen tegen hun vervolging. Deze week is de synode bijeen om met een officiële verklaring te komen en de woorden van Käßmann kracht bij te zetten. Alom wordt verwacht dat de EKD krachtig afstand zal nemen van de anti-Joodse leer van Luther, zodat de wonden kunnen helen voordat het herdenkingsjaar in 2017 begint.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Duitse Joden tevreden over verklaring Reformatie