Joden niet bij Zweedse herdenking Kristallnacht

KarinDruggeTT

Tijdens de herdenking van de Kristallnacht in de Zweedse stad Umeå is de Joodse gemeenschap niet uitgenodigd. De manifestatie werd maandagavond gehouden op het centrale stadsplein. De organisatie, die in handen is van de gemeente, noemt het een ‘manifestatie tegen het nazisme’. Voor de Joodse inwoners van het stadje in het noorden was echter geen plaats. Voor de zekerheid en voor hun eigen veiligheid, zo heet het.

“De bijeenkomst kan worden gezien als een onvriendelijke of onveilige situatie voor hen”, zegt organisator en raadslid Margaret Rönngren (Sociaaldemocraten) over het ontbreken van de Joden. Bij eerdere gelegenheden zijn er ook Israëlische vlaggen geweest, die de Davidsster gelijkstelden aan de swastika, aldus de politica. In alle ernst hielden de organisatoren de plechtigheid zonder Joden, omdat zij zich in het Zweden van 2015 niet veilig zouden voelen.

Door de insteek van de organisatoren heeft een aantal deelnemers, waaronder vooraanstaande politici, voor de herdenking bedankt. In de sneeuw waren maandagavond ook geen Zweedse Joden te vinden. Zij bleven naar alle waarschijnlijkheid uit protest weg. De Joodse gemeenschap heeft nog niet op de bijeenkomst gereageerd. In Nederland ontstond afgelopen zondag commotie toen een Kristallnacht-herdenking in het teken stond van het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Joden niet bij Zweedse herdenking Kristallnacht