Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Duitse Joodse Raad: geen kippa’s meer op straat

De Centrale Joodse Raad van Duitsland heeft dinsdag een waarschuwing afgegeven voor alle Joden in het land: draag geen keppels meer als je in de steden op straat bent. De boodschap komt van voorzitter Joseph Schuster die kosten wat kost wil voorkomen dat meer Joden worden aangevallen door mensen die hen niet goed gezind zijn. Afgelopen week werd twee mannen met een keppel in Berlijn aangevallen door een moslim, die daarbij antisemitische opmerkingen maakte. Het voorval werd vastgelegd op video en ging viraal. Later bleek het om een Syrische asielzoeker te gaan. Bondskanselier Merkel heeft toegegeven dat het antisemitisme is toegenomen dankzij de opname van deze vluchtelingen.

Schuster deed zijn oproep op de Duitse radiozender Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB). Volgens hem is het openlijk dragen van een kippa duidelijk een probleem geworden. “Ik heb het al voor 2015 aangegeven dat dit een groeiend probleem was in Arabische moslimwijken in de steden,” aldus Schuster in het interview, die zijn gelijk ziet in de aanval van afgelopen week in de Berlijnse wijk Prenzlauerberg. Hij raad toeristen uit Israël en Amerika aan om de kippa af te doen. “Moet u met een keppel in dergelijke gebieden lopen, dan kunt u beter een ander hoofddeksel opdoen zoals een baseballcap.”

Arabische migranten nemen antisemitisme met zich mee en dat speelt een rol, erkent Schuster, die aangeeft dat dit niet de enige oorzaak is. “Ook in de autochtone Duitse samenleving maakt men mee dat er anti-Joodse stereotypen worden gebruikt en weer salonfähig worden. Je leest erover en hoort erover in gesprekken. Daarom het is het verkeerd om alleen te denken dat het antisemitisme van moslims komt,” aldus de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Duitsland. Hij stipt aan dat Berlijn niet het enige voorval is. In Frankfurt en Erfurt zijn recentelijk ook incidenten geweest. “Ik heb het gevoel dat er een ruk door de samenleving gaat en dat we nu op een keerpunt zitten. Als het niet lukt om ons tegen het antisemitisme te keren, dan is onze democratie op termijn eveneens in gevaar.”

De Joodse gemeenschap in Berlijn roept iedereen nu op om demonstratief een keppel te dragen, ook vrouwen. Schuster omarmt de actie, maar benadrukt dat het eigenlijk niet gaat om het dragen van de kippa an sich. “Het gaat erom dat we antisemitisme zien en tegengaan in de maatschappij. Het antisemitisme uit zich niet alleen op mannen die een keppel dragen, maar ook op andere plekken in het dagelijkse leven,” aldus Schuster. Eerder had bondskanselier Merkel al aangegeven dat er een probleem is met migranten die het antisemitisme vanuit het Midden-Oosten met zich meegenomen hebben. Nu komen daar de asielzoekers uit Syrië nog eens bij. “Zij hebben een nieuw soort antisemitisme met zich meegebracht,” aldus Merkel, die zegt zich ervoor te schamen dat Joodse scholen en instellingen in Duitsland politiebewaking nodig hebben.

Uit cijfers van de Duitse politie blijkt dat het antisemitische geweld toeneemt. Sinds vorig jaar maakt de politie een onderscheid tussen antisemitische daden van radicale moslimmigranten van anti-Joodse strafbare feiten die anders gemotiveerd zijn. Volgens het antisemitisme-onderzoeksinstituut RIAS verdubbelde het aantal incidenten in Berlijn vorig jaar ten opzichte van 2016. Afgelopen december waren er met Chanoeka ongeregeldheden in de Duitse hoofdstad toen moslims antisemitische leuzen riepen. Verder kampt de stad met een actieve groep pro-Palestijnse activisten van de BDS-beweging. De burgemeester, Michael Müller (SPD), beloofde BDS aan te pakken.

 

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X