Dé online community van Joods Nederland. 6 Av 5778 · 18 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Burgemeester Berlijn belooft BDS aan te pakken

De burgemeester van Berlijn zal het gebruik van gemeentelijke zalen en de financiering van groepen of evenementen die de  boycotbeweging tegen Israël steunen blokkeren. Dit meldt het Joodse persagentschap JTA.

De belofte volgde onder druk van het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles, dat dreigde om de burgemeester van Berlijn, Michael Müller, op de jaarlijkse lijst te zetten van de tien ergste antisemitische incidenten wegens het volgens het SWC niet sterk genoeg veroordelen van BDS en andere extreme antizionistische activiteiten in de Duitse hoofdstad.

Müller zei in een verklaring die hij samen met de Centrale Raad van Joden in Duitsland publiceerde dat deze beslissing geen verandering van koers was, maar eerder een intensivering van zijn pro-Israël standpunt.

Joodse leiders, waaronder het hoofd van de Centrale Raad Josef Schuster, hadden de burgemeester al verdedigd tegen de beschuldigingen van het Simon Wiesenthal Centrum. Maar zij zeiden ook dat zij zouden willen dat hij harder zou optreden tegen virulent antizionisme zoals vertegenwoordigd door de Boycot-, Sanctie- en Deïnvesteringsbeweging.

Berlijn is de derde Duitse stad, na München en Frankfurt, die dergelijke activiteiten wil blokkeren. Müller, die bekend staat om zijn pro-Israëlhouding beloofde “door te gaan met het benadrukken van mijn duidelijke steun aan Israël en tegen antisemitisme en racisme.”

De BDS-taktiek om met antisemitische borden voor winkels in Berlijn te staan, lijkt op “de niet te accepteren methoden die in de nazitijd werden gebruikt.” Hij vervolgde: “Wij zullen alles doen wat we kunnen om het gebruik van onze zalen en fondsen voor anti-Israëlische ophitsing te voorkomen.” Dit geldt ook voor de jaarlijkse demonstratie op Al-Quds Dag, een anti-Israëlische manifestatie die werd ingesteld door Ayatollah Khomeini in 1979.

Het Wiesenthal Centrum juichte de belofte toe van de burgemeester om gemeentelijke financiële steun en logistieke steun aan de BDS-beweging te stoppen.

Schuster beschreef het besluit als “een positief signaal voor de Joodse bevolking en voor de samenleving in het algemeen,” en riep de burgemeester op de beslissing snel uit te voeren. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X