Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Overlevende Auschwitz krijgt bankje op Apollolaan

Toen Lotty Huffener-Veffer (96) in 1945 vanuit Auschwitz terugkeerde naar Amsterdam, moest ze de eerste nacht op een bankje doorbrengen. Op die plek op de Apollolaan staat sinds woensdag een nieuw bankje om haar te eren.

Het tv-programma Max Maakt Mogelijk van Omroep Max stuitte op het verhaal van Lotty Huffener-Veffer en besloot dat de vrouw fysiek geëerd moest worden in haar woonplaats Amsterdam. Ze kozen – toepasselijk – voor een bankje voor de vrouw wier ouders en zusje in 1943 in Sobibor om het leven kwamen en die in 1945 alleen naar Amsterdam terugkeerde.

Woensdag werd het bankje onthuld onder toeziend oog van Jan Slagter, presentator en directeur van Omroep Max. Het tv-programma zet zich met de gelijknamige stichting op verschillende manieren in voor ouderen. Het bankje kwam voor Huffener-Veffer als verrassing. Ook haar familie was bij de onthulling aanwezig.

Op de rugleuning van de bank staat de tekst: ‘De Amsterdamse Lotty Huffener-Veffer overleefde Auschwitz, keerde na de bevrijding terug en bracht noodgedwongen de eerste nacht door op een bankje aan de Apollolaan.’

Bij de onthulling van het bankje was ook violiste Maria Milstein aanwezig. Het zusje van Huffener-Veffer speelde viool, maar overleefde de oorlog niet. Haar viool vond zijn weg echter wel terug naar Amsterdam en is altijd bewaard gebleven. Het was op dit instrument dat Milstein voor het kleine gezelschap woensdagmiddag een lied speelde.

Het verhaal van Huffener-Veffer is 28 oktober bij Max Maakt Mogelijk te zien op NPO 2.

Bron: Het Parool 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X