Duitse overheid: draag geen kippa’s meer in het openbaar

kippah
wikipedia

Felix Klein, de antisemitismecoördinator van Duitsland, heeft de Joden in het land opgeroepen om geen kippa’s meer op straat te dragen. Dit omdat de samenleving te ruw geworden is, waardoor de veiligheid van de dragers niet kan worden gegarandeerd. Ongeveer een jaar terug adviseerde voorzitter Joseph Schuster van de Centrale Joodse Raad van Duitsland ook al om geen kippa’s meer te dragen in het openbaar.

Volgens Klein is de ‘verruwing’ onder meer ontstaan door online media en het discours tegen Joden op sociale media. Mede daardoor vinden mensen het steeds normaler om antisemitische opmerkingen te maken of om Joodse medeburgers aan te vallen. Hij stelt ook dat overtredingen in de antisemitische sfeer in negen op de tien gevallen uit extreem-rechtse hoek komt. Dit is opmerkelijk, omdat vorig jaar ook duidelijk werd dat Jodenhaat onder moslims en bij extreem-links in Duitsland ook erg groot is. Bij antisemitische incidenten die in het nieuws kwamen, hadden de daders vaak een moslimachtergrond.

Ook bleek uit onderzoek dat de Duitse politie voornamelijk rechts-extremistisch geweld tegen Joden registreerde en daarbij zou vergeten om daders uit andere hoek te registreren, waardoor de cijfers vertekend zouden zijn. In een enquete wezen Duitse Joden vaak moslims aan als verantwoordelijken voor anti-Joodse uitingen. Volgens Klein valt het wel mee, ook wat het aantal asielzoekers uit bijvoorbeeld Syrië betreft. De moslims die zich aan antisemitisme schuldig maken zouden mensen zijn die al langer in Duitsland wonen, aldus Klein. Ze kijken veelal naar Arabische zenders die een erg negatief beeld van Israël en Joden neerzetten.

Tevens vindt Klein dat politiemensen beter getraind moeten worden in het herkennen en aanpakken van antisemitisme. Het bewustzijn onder de agenten is daarover nog niet groot. Zodoende ontbreekt het te vaak aan voelsprieten voor het herkennen van Jodenhaat. Verder weten politiemensen vaak niet hoe ze moeten optreden als bij een zaak antisemitisme in het spel is. “Ze weten gewoon vaak niet wat nog toegestaan is en wat strafbaar is,” aldus Klein. Ook docenten en juristen moeten daar in hun opleiding in onderwezen worden, vindt Klein.

De Duitse regering – een brede coalitie van CDU/CSU en SPD – van bondskanselier Angela Merkel (CDU) staat open voor de boodschap van Klein. Ook zijn er zorgen. Minister Katarina Barley (SPD) van Justitie is bezorgd naar aanleiding van Kleins uitspraken. Ze vindt het toenemende geweld tegen Joden ‘beschamend voor ons land’ en zei dat de Joodse gemeenschap met alle middelen moet worden beschermd. De daders moeten worden berecht, aldus Barley.

Niet overal kan Klein met zijn oproep om geen kippa’s meer te dragen op instemming rekenen. Vanuit de Zuid-Duitse deelstaat Beieren komt een tegengeluid. De Beierse minister Joachim Hermann (CSU) van Binnenlandse Zaken vindt dat de antisemitismecoördinator de plank misslaat: “Iedereen kan en moet een keppeltje kunnen dragen, ongeacht waar en wanneer.” Hermann zei niet te willen buigen voor Jodenhaat. Daarnaast is publicist Michel Friedman fel over de woorden van Klein. “Als een gezant van de regering officieel tegen de Joodse gemeenschap zegt: ‘jullie zijn niet overal in Duitsland beschermd tegen Jodenhaat en geweld’, dan is dat een teken van armoede voor de rechtstaat en de politieke werkelijkheid in Duitsland.”

Categorie:

Home » Nieuws » Duitse overheid: draag geen kippa’s meer in het openbaar