Duitse publicist loog jarenlang over zijn Joodse achtergrond

Fabian Wolff (YouTube)

De Duitse publicist Fabian Wolff, die jarenlang opiniestukken over Joodse thema’s schreef en die stelde zelf Joods te zijn, heeft gelogen over zijn identiteit. Hij blijkt niet-Joods te zijn en heeft daarmee de wereld om zich heen voor de gek gehouden. Wolff publiceerde stukken die vaak kritisch waren op de Joodse gemeenschap in Duitsland en op Israël. Ook hemelde hij de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties graag op. Zijn stukken kwamen onder meer in Die Zeit, Süddeutsche Zeitung, Jeudische Allgemeine en Deutschlandfunk Kultur.

Anti-Israël

Met een opiniestuk debuteerde Wolff (35) eind jaren 2000 in Die Zeit. Daarin schreef hij onder meer dat ‘mensen zoals ik niet in dit land horen te zijn’. In latere stukken bagatelliseerde hij het opgekomen antisemitisme in Duitsland en uitte hij zich als anti-Israël en pro-Palestijns. Tegen rechtse Joden en niet-Joden zei hij dat ze voortdurend en onnodig vaak waarschuwden voor het antisemitisme. Zijn vervolgstukken werden naast Die Zeit onder andere afgenomen door Der Spiegel en de Süddeutsche Zeitung.

Toch niet Joods

Eind juli onthulde Wolff echter in een lang essay dat hij had ontdekt dat zijn voorouders niet Joods waren, zoals hij eerder zou hebben gedacht en dus ook beweerde. De publicist, die jarenlang in Duitsland furore maakte als een jong Joods geluid viel zo door de mand en werd door anderen als ‘kostuum-Jood’ neergezet. In zijn essay, dat doorspekt was met zelfmedelijden, bood Wolff geen excuses aan. Veel lezers ergerden zich aan de tekst, die als ongeloofwaardig wordt gezien omdat hij zichzelf zou tegenspreken.

Links-Joods-intellectueel

Als journalist heeft Wolff zich duidelijk gepositioneerd als links-Joods-intellectueel. Hij kreeg daardoor veel ruimte in de Duitse media, die hem niet controleerden op zijn achtergrond. “Ik als Jood”, was een veel gebruikte term van Wolff, die andere Joden in het publieke debat graag de maat nam. Na zijn onthulling vragen velen in Duitsland zich af waarom de media hem zo graag omarmden en hoe het komt dat hij zo lang zijn gang kon gaan. Een vermoeden bestaat dat vooral linkse redacties graag een Jood gebruikten voor kritiek op Israël.

Kritiek

De Duitse antisemitisme-coördinator Felix Klein heeft scherpe kritiek op Wolff. “Het perspectief van de getroffenen is doorslaggevend in de strijd tegen antisemitisme en bij de bevordering van het Joodse leven,” zegt hij tegen de Juedische Allgemeine. “Maar als dit perspectief slechts verzonnen is en vervolgens ook actief wordt gebruikt tegen werk en instellingen die kritiek hebben op antisemitisme, kan ik het alleen maar veroordelen.”

Fundamenteel probleem.

Voorzitter Volker Beck van de Duits-Israëlische Vereniging stelt: “Er is een fundamenteel probleem waarmee deze samenleving en haar media worden geconfronteerd: mensen horen graag iets kritisch over Israël en houden ook van iets dat tegen de Centrale Raad van de Joden is. En natuurlijk zou men dat graag van een Joodse stem willen horen.”

Inmiddels heeft de Süddeutsche Zeitung alle stukken van Wolff van zijn site verwijderd. De Juedische Allgemeine en Die Zeit hebben disclaimers bij de stukken gezet.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Duitse publicist loog jarenlang over zijn Joodse achtergrond